Siirry suoraan sisältöön

Turunkylä tunnetaan Suomen Turussakin

Turun Sanomat julkaisi viime sunnuntaina koko sivun reportaasin otsakkeella ”Se toinen Turku”. Kaimakylässä oli käyty jokunen viikko sitten ja tavattu Pekka Kuukka ja Juhani Turku.

Turun Sanomien toimittaja Jukka Painilainen ja kuvaaja Timo Jerkku löysivät Turunkylälle, vaikka sitä ei helpolla löydä internetin karttapalvelusta. Eikä kylältä löytynyt edes tienvarsikylttiä ”Turku” kuvattavaksi.

Sen sijaan he löysivä  kylän keskustan, jota kuvassa hallitsee pellonreunassa seisova äes, ja kylän pääväylillä Alaturuntiellä ja Yläturuntiellä on perin hiljaista. Ei näy edes Turkujen linjojen linja-autoa, joka aikoinaan poikkesi Turunkylässä eri Turulla ainakin vuorojen välissä, mutta myös Suomen Turussa:

– Silloin kun ajoin työkseni, kävin Turussa melkein joka viikko. Kyllä kovasti ihmeteltiin, että mikä kumma Turkujen linjat, muistelee Juhani Turku Turun Sanomien haastattelussa.

Lehtijuttu tietää kertoa, että Lemin Turun asukasmäärä on vajaa 30, joista Turku-nimisiä on kahden talouden verran. Kaikkiaan Turku-nimisiä on Suomessa 260 henkeä.

Juhani Turku kertoo lehdessä Lemin Turulta lähteneestä Turku-nimisestä luotsista, joka muutti sinne toiseen Turkuun viime vuosisadan alussa. Siellä hän ei saanut käyttää omaa sukunimeään, joten hän muuttikin sen Merikannoksi.

Turun Sanomien jutussa on kuva Turun pysäkistä, mutta tieto siitä, että sekin nimi aikoinaan kiellettiin eikä vieläkään ole virallinen, jutusta on jäänyt pois:

– Pysäkin viraillinen nimi muutettiin Nikosen pysäkiksi, ja sellainen sen taitaa edelleen olla aikatauluissa, tarkentaa Leena Kuukka.

Samoin postiosoitteessa ei saanut Turkua mainita, kun postit aikoinaan menivät 370 kilometriä harhaan suuntaan ja toiseenkin. Niinpä postipaikan nimeksi laitettiin Kotimäki.

Lemin Kirjavan mieleen tulee myös juttu savitaipalelaisista kunnanisistä, jotka esittäytyivät kunnallispäivillä: ”Turku, Kokkola ja Huovio”. Osanottajien kotipaikasta tuli hieman epäselvyyttä, kun isännät kuulivat nimet muodossa Turku, Kokkola ja Kuopio.

Turun Sanomat ei myöskään ota kantaa siihen, miten Lemin Turku sijoittuu ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkien kartalle. Lemin Kirjavan mielestä ”emokaupungin” olisi ehdottomasti muistettava kulttuurijuhlassaan myös lemiläistä kaimaansa, ja Lemin Turulla olisi vuoteen paljon annettavaa, perunanviljelykulttuurista lähtien.

Mutta jos Aurajoen varressa ei asiaan herätä, Turunkylässä voitaisiin asialle tehdä jotain ihan itse.

Turun pysäkki on virallisesti Nikosen pysäkki - sekaannusten välttämiseksi.

Pekka Kuukka kuvasi Turkujen Linjat Alaturuntiellä joskus 1970-luvulla. Olavi Turku ajoi kotiinsa koululaisvuorojen välissä.

1 kommentti artikkeliin “Turunkylä tunnetaan Suomen Turussakin”

  1. Jari Joenperä

    Hei!
    Kuvan auto on rekisteröity vuonna 82 tai 83. Ja ratissakin taitaa olla poikansa Tuomo….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *