Siirry suoraan sisältöön

Emalia ja öljyvärejä koulukeskuksessa

Lemin koulukeskuksessa avataan sunnuntaina kaksi erilaista näyttelyä. Valdemar Pyysiäisen (1902-1978) öljyväri- ja sekatekniikkatöissä on kuitenkin jotain samaa kuin Pirjo Nykäsen emalitaiteessa.

Pirjo Nykänen toi emalitaulujaan ja -korujaan nähtäväksi kuvaamataidon luokkaan.

Kuukanniemeläinen Pirjo Nykänen hurahti noin seitsemän vuotta sitten emalitöihin. Aiemmin keramiikkatöitä tehnyt harrastajataiteilija löysi kuparilevyt ja värillisen lasijauheen, ja se oli menoa.

Lasijauhe poltetaan 900-asteisessa uunissa levyn pintaan. Minuutissa, puolessatoista se kiinnittyy ja saa hohtavan pintansa.

– Etukäteen ei koskaan voi tietää, minkä värinen kuvasta tulee, sillä värit hylkivät toisiaan, jolloin tulos voi olla hyvin likaisen värinen, Pirjo Nykänen kertoo.

Valmista voi tulla yhdellä poltolla, mutta joskus vaaditaan kolme tai neljäkin polttoa tavoiteltuun tai mieleiseen tulokseen pääsemiseksi.

Emalikorut ovat tuttuja monellekin, sen sijaan maalauksissa se on harvinainen tekniikka. Pirjo Nykänen on harvoja sitä käyttäviä.

Hän on ollut tekniikkaa oppimassa Etelä-Karjalan kansalaisopistossa Leena Lindroosilta, joka puolestaan on ollut Salme Tompurin opissa.

Pirjo Nykäsen kuvat hohtavat hopeaa ja emalin satoja sävyjä.

Koulukeskuksen aulassa on esillä 12 Valdemar Pyysiäisen taulua. 110 vuotta sitten syntynyt lemiläistaiteilija maalasi omintakeisella tekniikallaan öljyväreillä ja temperalla. Useimmiten kankaalle, mutta oikean maalauskankaan puutteessa lakanakangaskin kävi. Saattoipa hän maalata taulun kehyksetkin.

Usein maalaukset ovat tummasävyisiä, mutta myös kirkkain värein on Pyysiäinen maalannut.

Kirkkoa ja kirkkokansaa esittävä maalaus on Valdemar Pyysiäisen myöhäisen kauden töitä. Mistä kirkosta on kyse, siitä ei ole tietoa.

Etelä-Karjalan taidemuseon amanuenssi Marjatta Räsänen pystytti näyttelyn töistä, jotka on koottu Lemiltä: kunnasta, seurakunnasta, pankeilta. Monille varmasti yksittäin tuttuja tauluja, mutta yhdessä hyvin vaikuttava kokonaisuus.

Marjatta Räsänen ja Liisi Vakkila (selin) pystyttivät Pyysiäisen 110-vuotisnäyttelyä torstaina.

– Valdemar Pyysiäisen taulut käyvät nykyisin hyvin kaupaksi, Marjatta Räsänen kertoo.

Kymmenen vuotta sitten taidemuseo kokosi ison Pyysiäis-näyttelyn. Sen jälkeen ei hänelle omistettuja näyttelyjä ole ollutkaan

Nyt esillä -yhteisnäyttely avataan ensi sunnuntaina. Se on esillä viikon ajan 29. päivään saakka joka päivä kello 12-18.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *