Siirry suoraan sisältöön

Pentti Pekkanen on kuollut

Pajamäen Pentin, Pentti Pekkasen pitkä ja työn ja harrastusten täyttämä elämä päättyi syyskuun 2. päivänä kestettyään liki 93 vuotta. Hän oli syntynyt 19. syyskuuta vuonna 1927.

Wanhan Hywän ajan kesäkisat olivat yksi Pentti Pekkasen ideoimista tapahtumista.

Wanhan Hywän ajan kisat Uimin kentällä olivat yksi Pentti Pekkasen ideoimista tapahtumista.

Lemin Uimilla, Niemikylän Pajamäessä asunut Pentti Pekkanen jäi isättömäksi 2-vuotiaana ja alkoi isännöidä tilaa 17-vuotiaana yhdessä setänsä kanssa. Lypsylehmien lisäksi elantoa piti hankkia metsästä. Tilan metsistä pilkotuilla polttopuilla on lämmitetty monen montaa kesämökkiä ja vakituisiakin asuntoja.

Halkohommaan hän ryhtyi ensimmäisen kerran 13-vuotiaana talvisodan talvena 1940, jolloin hän serkkupoikansa kanssa kävi tulipalopakkasilla päivittäin hakemassa polttopuut metsästä. ”Silloin ajattelin, että olisipa joskus aika, että huomuseksikin olisi puita”, kertoi hän 80-vuotishaastattelussaan Yhteissanomille.

Isosta työmäärästä huolimatta Pentti Pekkasella riitti aina aikaa myös muulle: urheilulle, kylätoiminnalle, kunnallisiin ja muihin luottamustehtäviin. Suunnistus oli hänen leipälajinsa, jota hän harrasti yhdeksänvuotiaasta lähtien. Kilpailuvuosia kertyi kaikkiaan 68.

Urheiluseura Lemin Eskojen toimintaan Pentti Pekkanen tuli kuitenkin uintijaoston kautta vuonna 1946. Vuonna 1950 hän nousi seuran johtokuntaan ja suunnistusjaoston puheenjohtajaksi. Suunnistus kukoisti kilpalajina etenkin 1970-luvulla; rasteja etsittiin Lemillä harva se ilta.

Talvisin Pentti Pekkanen hiihti ja otti osaa myös laturetki Saimaan hiihtoon. 70 kilometrin hiihto merkitsi hänelle 90 hiihdettävää kilometriä, joten hän sai idean Lemin omasta laturetkestä, Lemin lenkistä. Eskojen eri osastot tekivät osuutensa 40 kilometrin ladusta, ja Pentti Pekkanen hiihti reitille opasteet. Ensimmäinen Lemin lenkki hiihdettiin maaliskuussa 1963.

Laturetki ei ollut ainoa Pentti Pekkasen ideoima liikuntatapahtuma. Hänen päässään syntyi ensimmäinen ajatus myös Uimin Wanhan Hywän ajan kesäkisoista, Tuohtjärven ympärijuoksusta ja Korkiasaaren ympärisoudusta. Wanhan Hywän ajan kisat olivat samalla osoitus Pentti Pekkasen tavasta toivottaa kesäasukkaat tervetulleiksi; Uimin kentällä kesäväki ja paikkakuntalaiset kisasivat hyvässä hengessä toisiaan vastaan ja tulivat tutuiksi puolin ja toisin.

Illalla kisojen jälkeen hän istahti pöydän ääreen ja kirjoitti kisaselostuksen ja tulokset julkaistavaksi Yhteissanomissa.

Pentti Pekkanen vaikutti myös Lemin kunnassa. Kunnanvaltuustoon hänet valittiin ensimmäisen kerran syksyllä 1968, ja valtuustouraa kesti vuoteen 1984. Kunnanhallitukseen hän kuului vuosina 1977–1984, ja oli jäsen myös vapaa-aikalautakunnassa.

Lemin Reservin aliupseereillekin hänellä riitti aikaa. Hän oli yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja.

Aktiivisesta toiminnastaan Lemillä hän sai kunniakansalaisen Lemin Eskon arvonimen ja Lemin kunnanhallituksen myöntämän Lemin kellon.

Pentti Pekkasen ahkera työ Lemin ja lemiläisten hyväksi toi hänelle kunniakansalaisen, Lemin Eskon, arvon.

Pentti Pekkasen ahkera työ Lemin ja lemiläisten hyväksi toi hänelle kunniakansalaisen, Lemin Eskon, arvon.

Vaikka tehtäviä ja kunnianosoituksia Pentti Pekkanen ehti saada roppakaupalla, itse hän nosti yhden ylitse muiden: ”En ole milloinkaan tuntenut itseäni niin tärkeäksi kuin silloin, kun entinen suojeluskuntavääpeli Eemil Tuuliainen esitti minua Lemin Eskojen Niemikylän piirin jäsenmaksunkantajaksi. Se kohotti ryhtiä kovasti”, kertoo hän Taito Salmen teoksessa ”Kuuksenen kuuluvilta I”.

Viime keväänä tapahtunut kaatuminen pysäytti ahkeran liikkujan, ja elämä päättyi Savitaipaleen vuodeosastolla 2. päivänä syyskuuta. Pentti Pekkanen siunattiin haudan lepoon läheisten läsnä ollessa Lemin kirkossa hänen syntymäpäivänään 19. syyskuuta.

KAIJA LANKIA

Pentti Pekkanen

s. 19.9.1927

k. 2.9.2020

Lemin Esko 1996-98

Lemin kello vuonna 2000

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali

Suomen Urheilu- ja liikuntakulttuurin ansiomitali kullatuin ristein

Suomen Urheilun hopeinen ansiomitali

Tahko Pihkala -mitali

 

Juttuun lisätty toinen valokuva 23.9. kello 11.25.

 

 

 

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *