Siirry suoraan sisältöön

Kirjava säilyi Laihalassa

Etelä-Saimaan juttu Lemin kirjavista – perunasta ja verkkolehdestä – tuotti ilahduttavan palautteen. Jutun oli lukenut Airi Musto Lappeenrannan Laihalasta, jolla kirjavaa on kasvanut vuosikymmeniä lemiläisen isoisän muistoksi.

Tämän tiedon pohjalta piti torstaina vaihdella kuvia kirjavan mukuloista, Airi Musto lähetti illalla kuvan ja sen mukana kertomuksen:
– ”Kirjavaa” isäni kasvatti ainakin jo 1940-luvulla. Yksi naapurin isäntä muutama vuosi sitten näki siinä
Ruusulehden piirteitä, mutta sillä nimellä sitä ei meillä kutsuttu vaan ainoastaan kirjavana. Ainakin netin kuvan mukaan Ruusulehti on ihan eri näköinen kun nämä meidän perunat, hän kertoo.
– Sinun perunakuvasi muistuttaa väreiltään tätä minun perunaani, mutta siinä on enemmän keltaista. Muoto ja muu väri on lähes sama, hän vertasi, ja samaan tulokseen tultiin täällä Lemilläkin.
– Niitä on vielä kellarissani, ajattelin huomenna istuttaa vielä muutaman lisää, sillä tyttäreni ensimmäisen kerran 30
vuoteen maistaessaan tänään sanoi sitä hyväksi maultaan, ja sanoi että sitä täytyy viljellä, hän kertoo.
Herkkuperunana sitä ei Laihalassa ole kasvatettu, vaan ainoastaan lajin säilyttämiseksi:
– Meillä se oli runsassatoisuutensa ja todennäköisesti vaikean kuorittavuutensa vuoksi vain karjan rehuperuna. Ei meillä äiti siitä mitään keittänyt. Mutta jos nyt todella on sama laji, niin sittenhän se on gourmet-ruokaa! Airi Musto sanoo, kun  olin kertonut, että viime vuonna laji löytyi nimenomaan herkkuruoka-blogista.
Jotta Lemin Kirjavan lukijat voivat tehdä oman vertailunsa, tässä kuvat molemmista – ylhäällä Airi Muston lappeenrantalainen kanta, sen alla Kaija Lankian lemiläisversio:

Lemin kirjavaa Laihalasta. Kuva Airi Musto.

Lemin kirjavaa Lemiltä. Kuva Kaija Lankia.