Siirry suoraan sisältöön

Luontokuvia puolelta hehtaarilta

– Puolen hehtaarin oppimiseen ei ihmisikä riitä, sanoo luontokuvaaja Markku Piipponen, joka avasi luontokuvanäyttelyn Savitaipaleen Mäntyperällä. Näyttelyn noin 80 otoksesta merkittävä osa on hänen kotipihaltaan, puolen hehtaarin alalta Savitaipaleen Kaihtulassa.Pihassa ja sen tuntumassa viihtyvät monet eläinlajit – siivelliset ja siivettömät, ja niitä Piipponen on seurannut kameransa ja sen makro-objektin kanssa.

– Lehtokotilo tuli viime kesänä. Haapaperhosen kuvasin jasmikkeesta pari vuotta sitten, esittelee hän kuviaan. Ristihämähäkin hän on kuvannut niin omalla pihallaan kuin Kaihtulan kentän tuntumassa. Viherpeipolle maistuvat katajanmarjat ja sitä voi seurata ikkunasta ulos menemättä.

Mäntyperän kamarin seinällä ovat päällekkäin kahden mittaluokan valkoiset siivekkäät: lokki ja tuomenkehrääjäkoi. Lokki on Piipposen mukaan antoisa kuvattava, helppo saada kuvaan varsinkin nyt, kun hänen uudessa kamerassaan on kuvanvakaaja. Perhosten ja hyönteisten kuvauksessa 30 vuotta vanha kamera ja sen erinomainen makro-objektiivi ovat olleet lyömättömiä.

Linnut ja päiväperhoset ovat olleet Markku Piipposen kohteina vuosikymmeniä, jo hänen toimiessaan AD:nä mainostoimistossa Helsingissä, mutta eläkeläisenä harrastukselle on ollut paljon enemmän aikaa. Ja ”puolen hehtaarin” mökki Kaihtulassa on tuonut kuvattavat lähelle.

Markku Piipposen luonokuviin voi tutustua Mäntyperän luontokeskuksessa Savitaipaleella koko kesän ajan. Osoite on Survajantie 1351. Kyseessä on Mäntyperän 50:s näyttely, laskee Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Torstaina 3. kesäkuuta Mäntyperällä nautitaan luontokuvien ohella luontovirsistä. Kello 18.30 alkavassa tilaisuudessa ovat mukana Paavo Salakka ja Johanna Salmela.

Markku Piipponen kapusi Mäntyperän lintutorniin näyttelynsä avajaisissa tiistaina.