Siirry suoraan sisältöön

Hellettä ja höyrylaivoja

Poutaa poudan perään ja yhä yltyvää hellettä – eukkomamma on yhtä ihmeissään kuin kaikki muutkin ja yrittää sopeutua. Lämpömittariin ei tarvitse katsoa, lämpötilan voi lukea vaikka kaupan eteisessä palautustölkkijonon pituudesta. Jo monena päivänä se on ollut kassajonoa pitempi, mikä kertoo myös siitä, että automaatti ei ripeitä naisia peittoa sitten millään.Hellesää on kypsyttänyt varhaisen startin saaneet mustikat ennätysaikaisin. Siellä ensimmäiset jo tiettävästi odottavat poimijoitaan, mutta kuka kykenee menemään tässä kuumuudessa, kun  odottajina on myös sääskien ja paarmojen läpitunkemattomat laumat?

Vaikka ulkona ei jaksaisi kävellä metriäkään, huomasi eukkomamma, että polkupyöräily onnistuu. Mitä vinhemmin polkee, sitä tehokkaammin ilmavirta viilentää ihoa pois ja huuhtoo hiet maantieojaan. Pysähtyä ei pidä kuin vasta kotona, jolloin suihku armahtaa.

Niin kovaa ei tarvitse kuitenkaan ajaa, ettei ehtisi ihailla piennarten kukkaloistoa, johon pujokin jo työntää harmaakukkaisen lisänsä. Ja vaikka ei näkisikään punerrusta, kypsät ahomansikat auringon paahtamilla metsäaukeilla tuoksuvat nenään täyttä keskikesää.

Helteelle povataan edelleen jatkoa. Viikon päästä aurinko loimottaa Jalkosalmessa höyrylaivatapahtuman järjestäjien ja tuhatpäisen yleisön niskaan. Kivijärveltä käy kuitenkin virvoittava vire – jos ei muu niin ainakin nostalgian tuulonen, povaa eukkomamma.

Höyrylaivat seilaavat Jalkosalmen rantaan 17. heinäkuuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *