Siirry suoraan sisältöön

Myrsky iski myös kuukkelimetsään

Savitaipaleen kansalaisopiston lintukurssi on Markku Paakkisen johdolla jo muutamia kertoja tehnyt kuukkeliretken Parikkalan mainioihin korpimetsiin, missä Hannu Siitonen on opastanut ja kertonut lempilinnuistaan. Niin tänäkin vuonna.

Retkeläiset Parikkalassa - Hannu Siitonen takana oikealla, Markku Paakkinen vasemmalla. Kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Myrskyt eivät olleet säästäneet tätäkään metsää kokonaan tuhoilta, vaan monin paikoin satavuotiaat rungot retkottivat konkeloina tai ryteikköinä maassa. Juuri, kun UPM oli luvannut antaa metsän olla ainakin 15 vuotta, asiaan puututtiin ylemmältä taholta. Sinänsä myrskytuho ei ole kuukkeleille huono asia, ja muutkin linnut hyötyvät – odottaa sopii pohjantikkaakin korjaamaan toukkasatoa, kertoi Hannu Siitonen.

Siitonen on kuukkeleidensa puolesta taittanut peistä vuosikaudet. Niiden aikana hän on juuri tästä metsästä nähnyt lähtevän jo 48 poikasta. Kahden pariskunnan reviireillä on mukava seurata pesintöjen onnistumista. Nämä varislinnut elävät noin 15 vuotta, ellei mikään onnettomuus osu kohdalle.

Ne ovat hyvin paikkauskollisia, ja näyttää, että ne tuntevat suojelijansa hyvin. Pienellä odottelulla paikalle vihelletty pariskunta haki herkkupalan jokaisen kädestä. Grillimakkara kilpaili koiranmakkaran kanssa lintujen suosiosta, eikä lähileipomon rieskaakaan hyljeksitty. Herkkupaloja kätkettiin ahkerasti lähimetsän kaarnankoloihin pahan päivän varalle.

Varsinaista ruokintaa metsään Hannu Siitonen ei ole suositellut. Metsässä on paljon ruokaa luonnostaan, eikä lintuja tarvitse kesyttää ihmisistä riippuvaisiksi.

Kuukkeleilla oli jo hieman kevättä mielessä, sillä naaras odotti selvästi hiukan palvelua puolisoltaan. Varsinainen seurustelu alkaa maaliskuussa, ja poikasten lähdettyä pesästä perhe viihtyy yhdessä pitkälle kesään.

SL

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *