Siirry suoraan sisältöön

Aggressiot yllättivät Risto Pietiläisen

Lemin Kirjava tenttasi kolmea läheisintä kansanedustajaehdokasta aivan sunnuntaisten vaalien kynnyksellä. Ensimmäisenä kirjaviin kysymyksiin ehti vastaamaan Vireän liiton lemiläinen ehdokas Risto Pietiläinen.

Jännittääkö? Jos jännittää, niin mikä?

– Vaalijännitys kyllä kutkuttaa mukavasti, varsinkin, kun sain juuri tiedon, että nuorten varjovaaleissa nuoret äänestivät minut eduskuntaan Kymestä. Olenkin ollut sitä mieltä, että nuorissa on tulevaisuus. Olen toden teolla mukana ehdokkaana ja meillä vihreillä on tavoitteena oikeissa vaaleissa saada edustaja Arkadianmäelle. Onhan se jännää, miten tavoite saadaan
toteutumaan.

Risto Pietiläinen vastaa Lemin Kirjavan vaalitenttiin.

Miten kampanjointi on sujunut? Onko ollut sellaista kuin ennakkoon odotit?

– Oma kampanjointi on sujunut hienosti, me vihreät olemme tehneet erinomaista yhteistyötä ja henki on todella hyvä. Uutena ehdokkaana on aika paljon asioita, jotka realisoituvat tehdessä, joten jossain määrin kaikki on uutta. Yllätys on ollut todella kannustavat kannanotot ja toisaalta aggressiiviset kommentit suoraan henkilöön ja vaalimainoksien järjestelmällinen sabotointi Kuukanniemessä.
– Se on ollut positiivinen yllätys, että eri puolueiden ehdokkaiden kesken on ollut ihan hyvä henki ja reilusti on pelattu.

Mitkä ovat olleet päällimmäiset kysymykset, mihin turuilla, toreilla ja kokouksissa olet saanut/joutunut vastaamaan?

– Vihreänä joutuu vastaamaan ydinvoimaan. Erikoista on se väärinkäsitys, että vihreät ovat muka äänestäneet ydinvoiman puolesta, kun kaikissa vaiheissa kaikki ovat äänestäneet vastaan. Mutta se on sitä vaaliargumentointia.
– Muutoin kysymykset ovat olleet kyllä laidasta laitaan ja välillä on ollutkin sellainen olo, että pitäisi tietää kaikesta kaikki. Itse en tiedä kaikesta kaikkea.

Mitkä ovat omat tärkeimmät vaaliteemasi – 2-3 sellaista, joihin todella haluaisit paneutua, mikäli pääset eduskuntaan?

– Tärkein teema on nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ehdottomasti. Joka päivä eläköityy 5 alle 30-vuotiasta. Kaiken kaikkiaan yhden syrjäytyneen nuoren kustannuksiksi on laskettu miljoona euroa – eikä siinä ole mukana kuin
eurot. Välilliset vaikutukset ovat suuremmat, puhumattakaan henkisistä kokemuksista. Edelliseen päästään tukemalla vanhemmuuden toteutumista ja se tarkoittaa pienen vauvan ja lapsen vanhemmilla parempaa neuvolajärjestelmää, joustavaa työelämää ja panostuksia ennaltaehkäisyyn.
– Toinen minulle tärkeä teema on edistää saimaannorpan suojelua, vaikka se onkin mennyt viime päivinä hienosti eteenpäin. Saimaannorppa edellä, mutta ylipäätään pyrin tekemään päätöksiä, jotka ottavat huomioon luonnon
monimuotoisuuden säilymisen.
– Luomu- ja lähiruoka kuuluvat kyllä tärkeisiin asioihin ja monta muuta…

Jos pääset eduskuntaan, ajatko siellä sellaista politiikkaa, joka edellyttää kuntaliitoksia? Onko Lemillä tai Savitaipaleella minkäänlaisia mahdollisuuksia tai tarvetta jatkaa itsenäisenä kuntana seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka tai peräti kauemminkin?

– Suomalainen yhteiskunta tarvitsee edelleen erikokoisia kuntia. Oleellista on kunnan kyky järjestää palvelunsa, ei se minkä kokoinen kunta on. Ehdoton ei pakkoliitoksille. Lemin kohdalla ovat eväät itsenäisyyteen, Savitaipaleen
tilanteeseen en ole perehtynyt.

Millä keinoin maaseudun palvelut on mahdollista säilyttää, tai onko niitä keinoja oikeasti olemassa?

– Energiapolitiikassa ollaan luomassa uusia työpaikkoja maaseudulle. Hakelaitokset ja bioenergia voivat jatkossa työllistää nimenomaan maaseudun ihmisiä. Etätyömahdollisuuksia täytyy niinikään kehittää toimivalla tietoverkolla, jotta aina ei tarvitse matkustaa kotoaan pois. Luontomatkailun kehittäminen on yksi tulevaisuuden mahdollisuus niinikään.
– Näilläkin keinoilla pidetään maaseutua elävänä ja sitä kautta palveluilla on paremmat mahdollisuudet säilymiseen. Suuruuden ihannointi on joskus ällistyttävää.
– Maatalouden tukia täytyy ohjata enemmän luomutuotantoon ja erityisesti hankintalakia ja -osaamista täytyy tarkistaa siten, että lähiruokaa voidaan ihan oikeasti käyttää.

–  Kansalaisten veroruuvia tultaneen joka tapauksessa kiristämään. Mistä lisäverot otetaan – tuloverona, pääomaverona vai arvonlisäverona?

– Tuloveroa ei kiristetä. Arvonlisäveroa kiristetään yhdellä prosentilla ja sen vaikutukset pienituloisille kompensoidaan 500 miljoonan tulosiirrolla. Pääomaveroon täytyy luoda progressio, jotta ne, joilla on vara maksaa,
maksavat suhteessa enemmän kuin nykyään. Tuloerot ovat kasvaneet liikaa ja niitä on syytä verotuksellisesti kaventaa.

Miten suhtaudut EU:hun, sen rahaliittoon ja kriisissä olevien maiden auttamiseen?

– Vastustin aikanaan EU:un liittymistä, mutta olen todennut, että se on tuonut meille kyllä enemmän hyvää kuin huonoa. Nyt meneillään olevassa maailmantalouden tilanteessa euroalue on syytä pitää elinvoimaisena, koska suuri osa Suomen vientituloista tulee Euroopasta. Siksi kriisissä olevia maita on autettava, mutta ehtoja on kiristettävä ja lopulta saatava
suurpankit vastaamaan omista riskeistään. Ensin pitää sammuttaa tulipalo, jotta voi rakentaa.

Mistä suomalaisille löytyy uusia työpaikkoja?

– Uusiutuvan energian teknologian kehittämisestä, uuteen energiaa säästävää teknologiaan satsaamisesta ja tutkimuksesta, matkailuelinkeinon kehittämisestä ja palveluista.

Miten vietät vaaliviikonlopun?

– Lauantain vietän kampanjoimalla Kouvolassa. Sunnuntaina lepäilen, käyn äänestämässä ja menen illalla vihreiden vaalivalvojaisiin Lappeenrantaan.

Lemin Kirjavan vaalitenttiin joutuivat myös keskustan Marjo Huuhilo ja vasemmiston Tero Ponto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *