Siirry suoraan sisältöön

Mäntyperä avasi oven kesään

Kun Mäntyperän kamarissa Savitaipaleen Heituinlahdessa avataan taidenäyttelyä, pönötys ja kokkarointi ovat kaukana. Pirtissä käy iloinen puheensorina, kermakakku viime kesän mustikoineen tekee kauppansa kahvin kera ja käytettyjä kuppeja tiskaa yksi kesän taiteilijoista.

Arja Toura on toinen näyttelyn maalareista. Vasemmalla on hänen taulunsa, oikealla Milja Markun kaksi teosta.

Mäntyperän kesän taiteilijat ovat Arja Toura, Milja Markku ja Taru Järvimies. Toura ja Markku ovat innokkaita harrastajamaalareita, jotka maalaavat lähinnä maisemia, Järvimies puolestaan ompelee nukkeja, lintuja ja muita pienoishahmoja.

Arja Toura toi näyttelyyn myös pölypastellitöitään, tuoreimman niistä hän teki avajaisia edeltäneenä päivänä, kun kamarin seinällä oli sellaiselle sopiva paikka.

Tuvan vuolukiviuunin kyljessä puolestaan on aivan ehdoton paikka Milja Markun vanhalle huovutustyölle.

– Pohja on tehty vesihuovutuksella, lampaat neulahuovutuksella, kertoo hän tekniikastaan.

Milja Markku malttoi tiskaamiseltaan istahtaa taulujensa ääreen kuvattavaksi.

Milja Markun huovuttamat lampaat laiduntavat nyt Mäntyperän uunin kyljessä.

Harrastajamaalareiden taustoista ja töistä Lemin Kirjava kertoi jo pari viikkoa sitten. Mäntyprän näyttely on tällä ja ensi viikolla (viikot 22 ja 23) avoinna joka päivä kello 12-16, loppukuusta torstaisin kello 12-16 ja sopimuksen mukaan. Heinä- ja elokuun aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin.

Satuluontopolku on luontokeskuksessa avoinna koko ajan ja kesäkuun teemasta lemmenyrteistä voi tilata esityksen samoin kuin mummokuningattaren satutuokion. Puhelinnumero on 050 5373 903.

Kamarin ikkunassa lentää parvi Taru Järvimiehen ompelemia satulintuja.

 

Suvivirsiä haikeissa tunnelmissa

Mäntyperän luontokeskuksen sunnuntai ei päättynyt näyttelyn avajaisiin, vaan jatkui illalla perinteisillä luontovirsillä. Niitä saapui veisaamaan yli 30 henkeä.

Tunnelma oli suven suloisuudesta huolimatta hieman haikea, sillä kanttori Kai-Jussi Jankeri oli viimeistä kertaa niitä laulattamassa. Hartauden piti Irma Vainikka. Kolehdista puolet meni lähetystyölle, puolet luontokeskuksen kehittämiseen.

Luontovirsitapahtuma on samalla toivevirsi-ilta, ja nyt veisattiinkin joitain vieraampiakin virsiä tuttujen ohella.

– Kun menimme sisälle veisaamaan, niin ulkona ei satanut pisaraakaan vettä. Taivas oli tummassa pilvessä, mutta hetken valaisi aurinkokin pirtin seinää, kertoo emäntä Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *