Siirry suoraan sisältöön

Lystiä Lustollakin

Punkaharjulla Retretissä käydessään kannattaa poiketa myös Lustolla. Siellä on esillä metsäkulttuuria laidasta laitaan, mutta erityisesti kannattaa paikalla olla Metkupäivänä. Tämä metsäkulttuuritapahtuma oli tänä vuonna 17.-19.6., ja monenlaisen tiedon lomassa oli lystiä todella paljon.

Veli-Matti Järvenpää ja Tex Mex Duo tarjosivat musiikillista metsätunnelmaa. Kuva:Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Moottorisahauksen SM-kisat ja puulajipuistokierrokset Zetorin kyydissä, monenlaiset sahausnäytökset, Menninkäisen metsäkierrokset ja ratsastukset, Kalevan naisten Myyttinen metsäretki, puhumattakaan vanhoista sahoista ja työkoneista,olivat kaikki metsäistä tunnelmaa luomassa.

Savotan Sannit tarjosivat nokipannukahvit lammen rantamalle rakennetulla lautallaan, ja lammella taituroivat iloiset tukkilaiset, komeat nuoret veljekset, hiihtokisoista tuttu noin viisikymppinen varsinainen juttukone, ja vielä flanellipaitaan pukeutunut 63-vuotias taituri, joka pysyi tukilla siinä kuin nuoremmatkin. Näytökset ja kilpailut kutkuttivat nauruhermoja ja panivat ihmettelemään kavereiden uskomatonta taituruutta.

Tällä kertaa iloista musiikkia tarjosi metsätunnelmaan sopivasti haitarillaan Veli-Matti Järvenpää ja Tex Mes Duo. Oli huikea metsätori monine työnäytöksineen: rakenneltiin vakkaa, sorvattiin, taottiin pajassa ja tietenkin veistettiin hirsiä.

Ja sitten sitä moottorisahaveistoa! Kuinka taitavasti valtavasta pölkystä parkuvalla sahalla – yhtä aikaa oli äänessä toistakymmentä sahaa – muovattiinkin koiria, karhuja, toteemeja, silkkihaikaroita, pöllöjä – melkein mitä vain! Tällekin alalle mukaan pyrkivät myös naiset; sahaa soitti nytkin pölkyn ääressä myös yksi nainen.

Moottorisahalla voi loihtia vaikka mitä.

Sisätilojenkaan näyttelyjä ei sovi unohtaa. Siellä on uskomaton määrä metsäistä tietoutta, vanhoja työkuvia ja videoita, työkoneita kävelevästä metsäkoneesta alkaen, ja tietenkin myös puutaidenäyttely. Siinä voi mielipiteensä sanoa pujauttamalla tietynvärisen tikun suureen tauluun oman suosikin kohdalle. Minua viehätti erityisesti saarnin siemenistä tehty harsomainen jättikokoinen valaisin, mutta paljon, paljon muutakin aivan upeaa töistä löytyi.

Jos tällä kertaa missasit nämä huikeat tukkilaiset, niin tietoa heidän kesäisestä ohjelmastaan löydät osoitteesta www.tukkilaiset com. Käväise katsomassa, missä voit käydä ottamassa selvää kuinka tukkilainen tyhjentää saappaansa vedestä. No, voin sen tässä kertoakin: käsillään seisten!

SIRKKA-LIISA VAALIVIRTA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *