Siirry suoraan sisältöön

Hienossa kostyymissä ja lakki kallellaan

Aleksis Kiven Nummisuutareiden ilmestymisestä tulee pian kuluneeksi 150 vuotta. Klassikkonäytelmä
julkaistiin vuonna 1864. Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa Nummisuutareiden Eskon askel ei korkeasta iästä huolimatta paina – ja keveä se on koko työryhmällä.

Nummisuutareiden ”ydinperhe”: Topias (Raimo Grönberg), Iivari (Ville Lamberg), Martta (Tarja Kuorttinen) sekä Esko (Riku Nieminen). Kuvaaja Ari Nakari.

 

Hämäläisestä hitaudesta ei ole tietoakaan, kun Riku Nieminen harjastukkaisena Eskona kiitää kosioretken vaiheesta toiseen. Vaikka meno on kiivas, hän ei sorru hosumiseen, vaan vie kellon tarkkuudella rakkauden tunteiden
riivaaman nuoren miehen tarinaa eteenpäin.

Linnoituksen Nummisuutareista ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita – sananmukaisesti. Mutta kun koordinaatio on kohdallaan, ei katsojien tarvitse olla huolissaan, vaikka Nieminen ja kumppanit Linnoituksen valleilla vauhdikkaasti kirmaavatkin. Hengästyttävän menon lomassa on myös suvantopaikkoja – parhaita niistä on Eskon
ja musikantti-Teemun (Martti Manninen) taidokas hidastettu paini, jota olisi voinut katsoa vaikka miten pitkään.

Jukka Keinosen ohjaama ja sovittama perinteinen teksti on saanut kyytipojakseen nykyajan mausteita. Lappeenrannan
Nummisuutareita voi hyvällä syyllä kutsua musiikkinäytelmäksi. Osuvasti valitut laulut ovat nautittavaa kuunneltavaa ja Seppo Äikkään haitari kuljettaa tunnelmaa taitajan ottein.

Herkulliset yksityiskohdat käyvät nekin mainiosta mausteesta. Hetkittäin katsoja ei tiedä, mihin silmänsä kiinnittäisi. Esimerkiksi merimies Nikon (Olli Saarela) kysellessä krouvarilta kotikylänsä kuulumisia, on toisella silmällä ihan pakko katsoa Kaisu Kärrin kutkuttavasti tyylittelemää hevosta.

Vaikka kosimamenot ovat Kiven ajoista muuttuneet, Nummisuutareiden tekstissä on yleispätevyyttä, joka ei katso aikaa. Kun Esko humalapäissään nuoruuden hurjuudella retuuttaa pikkuista pillipiipari Antresta (Eija Iskanius) ja syvästi
katuen pelkää tämän hengiltä saaneensa, mieleen nousevat väkisin lehtien otsikot nykypäivän väkivallanteoista. Esko selviää riehumisestaan säikähdyksellä, mutta moni todellisuuden ”sankari” suistaa hetkessä koko elämänsä peruuttamattomasti raiteiltaan.

Huolella tehtyä teatteria

Lappeenrannan Nummisuutarit on huolella tehtyä teatteria. Raimo Grönberg Topiaksena on hykerryttävä hahmo, jota jaksaisi katsella pitempäänkin, Tarja Kuorttinen kipakka Martta ja Turo Marttila liehakas Mikko Vilkastus sekä Ville
Lamberg kausittain katuvaisena elon tiellä horjahteleva Eskon Iivari-veli. Linnoituksen katetussa katsomassa vierähtää rattoisasti reilu parituntinen tutun, mutta pikantisti piristetyn tekstin parissa.
PÄIVI POKKINEN

Aleksis Kivi, Nummisuutarit

Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatteri, esitys 7.7.2011.

Rooleissa: Tarja Kuorttinen, Raimo Grönberg, Tarja Kuorttinen, Ville Lamberg,Liisa Pöntinen, Martti Manninen, Aapo Stáven, Turo Marttila, Martti Manninen, Kaisu Kärri, Eija Iskanius, Minna Mänttäri.

Ohjaus ja sovitus: Jukka Keinänen.

Lavastuksen suunnittelu: Riitta Ukkonen.

Pukusuunnittelu: Päivi Hanttu-Lindström.

Musiikin sovitus ja harjoitus: Seppo Äikäs.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *