Siirry suoraan sisältöön

Keskikesä on lemmenyrttien aikaa

Savitaipaleen ReumaReippaat lähtivät juhannuksen alla leikkimielellä Mäntyperälle tutustumaan lemmenytteihin ja viettämään siinä sivussa leppoisaa yhdessä oloa.

Mäntyperän juhannuksen ajan taikakimppu. Kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Luontopolulla tulivatkin tutuiksi monet kasvit, joita lemmen nostatukseen on käytetty. Monet ovat hyvin myrkyllisiä, joten sopii ajatella, kuinka käyttäjien on mahtanut käydä. Luulisi, että huunpuremaa valkovuokon tislevedellä parannellut on ainakin saanut pahan ihottuman, ellei muuta. Myös sisäisesti aikanaan käytetyt oravanmarjanjuuret ja keltamo ovat saattaneet viedä jopa hengen mieskunnon kohottajalta.

Keltamo.

Mutta juhannuksen taikakimppuun löytyy monia kauniita ja tuoksuvia lemmenyrttejä, joita voi huoletta tyynynsä alle sujauttaa. Ruusut saattavat vain hiukan pistää, koivu on hyödyllinen muutenkin kuin tässä tarkoituksessa, keto-orvokki ja lemmikki (älä-unohda-minua!) sekä poimulehti ovat ihan satujen arvoisia. Keräähän esimerkiksi poimulehden suppilomainen lehti keijujen lemmenjuomaa, kastetta.

Poimulehti.

Mesiangervosta lemmenkuumetta

Kun monia polun kasveista mainitaan mieskuntoa kohottaviksi, esimerkiksi siperianpihta, kehäkukka sekä voikukan ja takiaisen juuret, niin vaimopuolelle taas suositellaan rauhoittavia, vaivoja poistavia ja lemmiskelyyn suostuttelevia kasveja. Ruusuahan ei yksikään nainen voi vastustaa, mesiangervo laskee tavallista kuumetta, mutta nostattaa lemmenkuumetta. Humalaa on käytetty Ruotsin hovissakin varsin reilusti, onhan siellä kuulunut naisten päivittäiseen annokseen viisi litraa olutta!

Mesiangervo.

Monet mausteyrtit ovat samalla myös sopivia rakkauden asioissa. Basilika ”rauhoittaa vaimopuolen ja nostaa potenssia”, sitruunamelissa on ”sydämen ilo”, saksankirveli avaa sydämen ja lipstikka on ikuisen rakkauden yrtti. Mäkimeirami on mainio mausteenakin, samoin kuin maahumala, joka auttaa tarun mukaan rakkaushuoliin, lemmen puutteeseen, hysteeriseen mustasukkaisuuteen, jopa mielenvikaisuuteen!

Lipstikka.

Nokkosen siemenistä keitetään lemmenjuomaa, joka maustetaan hunajalla ja jollakin tuoksuvalla yrtillä. Muutama rohkea jopa uskaltautui maistamaan juomaa ja jäi sitten vaikutusta odottelemaan. Ainakin hymyjä ja halauksia saatiin aikaan!

Nokkonen.

Nurmitädyke torjuu salarakkaat

Rakkaudessa saattaa joskus tulla myös ikäviä mutkia matkaan, mutta eipä hätää: nurmitädyke torjuu ikävät vaarat, kuten noidat ja salarakkaat. Nykyaikana se taitaisikin olla varteen otettava rohto!

Ja jos asiat menevät siitä huolimatta niin ristiin, ettei hellyttävä lemmenrohto vesiheinäkään auta, niin onhan sillä se toinenkin puoli – se auttaa myös tappelussa tulleisiin ruhjeisiin. Ja ihan vihonviimeisenä keinona voi ottaa käyttöön ”jarrun” jota kerrotaan käytetyn myös Ruotsin armeijassa: pajunkissoilla voi torjua liian kuumia lemmentunteita, sopivatpa ne myös sotakauhuun.

SIRKKA-LIISA VAALIVIRTA

Lemmenyrttitieotoutta sulateltiin paistamalla makkaraa ja suunnittelemalla uutta tapaamista syksymmällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *