Siirry suoraan sisältöön

Kirjavaa kirjavaa

Milloin se kukkii? Kuinka pitkät varret se kasvattaa? Onko se aikainen vai myöhäinen lajike? Eukkomammalta on paljon kyselty Lemin kirjavasta – siis perunasta – ja vastauksia voi antaa monenlaisia.Oman havainnon mukaan kun kirjava tuntuu kasvavan vartta tai sitten ei, kukkivan tai sitten ei, saavan mukulan aikaisin tai myöhään. Niin monenlaiseen maahan on kirjavaa tänä vuonna istutettu ja monenlaisin menetelmin kasvatettu, että tyypillistä kirjavaa ei taida ollakaan.

Samallakin kasvattajalla kun voi olla monta erilaista kirjavaa – eukkomammalla itsellään varsinkin. Osa mukuloista kasvattaa mahdottoman pitkää vartta, kun ovat liian vahvassa typpimaassa, osa taas on yhyessä ja tanakassa kasvun mallissa lannoittamattomalla maalla – ja tuottaa toivottavasti mukuloina sen mitä jättää vartena kasvattamatta.

Mutta jos ja kun kirjava kukkii, kukka on kauniin retliini, kuten tässä Mäntgyperällä kasvavassa kaunottaressa.

Kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta.

 

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *