Siirry suoraan sisältöön

Kun tentti ennen taloja kiersi

Huomisilla maalaismarkkinoilla tarkkailukarjakko evp. Ritva Haiko näyttää, miten maidon rasvakokeet ennen tehtiin. Eukkomamma haluaa sen nähdä ja muistuttaa mieleen lapsuusmuistoja kiertävistä karjantarkkailijoista.

Tarkkailukarjakon eli karjantarkkailuassistentin eli kansan suussa tentin saapuminen taloon oli tapaus Itä-Hämeessäkin 60-luvulla. Eukkomamma muistaa Aunen, joka oli nuori ja kaunis ja mukava. Niin nuori ja kaunis ja mukava, että pian hänet nai naapuripitäjän isäntä, eikä Aunea enää sentrifuugeineen nähty.

Aunen jälkeen tuli Sylvi, joka oli myös mukava, mutta ei enää niin nuori (ei ainakaan alakouluikäisen mielestä). Sylvi oli aika tuhdin kokoinen ihminen ja ajoi mopedilla. Se oli jo tapaus sinänsä, mutta rasvaerottelujen tekeminen sentrifuugilla oli aina karjantarkkailukäynnin kohokohta: koeputket rulettipöydän näköisessä laitteessa kieppuivat vinhasti, kun sentrifuugia kammesta käännettiin. Sylvin tapauksessa kuitenkin kiinnostavinta tahtoi olla Sylvi itse, kun hänen runsas povensa kiersi pyörityksen aikana omaa rataansa ja kiinnitti lapsen katseen aparaattiakin tehokkaammin.

Sentrifuugin ja koeputkilaatikon kuljettaminen talosta taloon oli isäntien tehtävä, ja aina joskus pääsivät lapsetkin mukaan. Kerran isä antoi ohjastaakin tammaa, kun haimme laatikoita naapurista. Viimeisen mutkan otin kuitenkin liian täpärästi, kärry otti sisäkurvin kiveen, sentrifuugilaatikko heilahti sivuttain ja heitti pikkuveljen kärryn lokasuojalta ojaan. Ei onneksi käynyt huonommin veljelle kuin instrumenteillekaan.

Lemin maalaismarkkinat kutsuvat kotiseutumuseolle huomenna lauantaina klo 10-14.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *