Siirry suoraan sisältöön

Väki ryntäsi markkinoille

Lemin maalaismarkkinat teki tänään lauantaina viisivuotisen historiansa kävijäennätyksen. Museon portista sisään asteli 2.250 markkinavierasta; sen lisäksi markkina-alueelle kuljettiin jonkin verran takakauttakin.

Hieno sää ja ennenkaikkea Lemin ja sen museopihan tunnelma houkuttivat paikalle ennätysyleisön.

Viime kesän markkinoiden jälkitunnelmissa joku esitti, että jospa pidettäisiin välivuosi, mutta ajatus tyrmättiin sillä, että yleisö odottaa tätäkin tapahtumaa. Ja toden totta odotti: viimekesäinen kävijämäärä ylitettiin 550:llä, tunnelma oli vieläkin hienompi, jos se vain on mahdollista.

Perunakauppiaat toivottivat tänäkin kesänä markkinavieraat museolle.

Epävakaisen viikon sää selkeni lauantaiksi kuin tilauksesta, elokuinen lauantai oli kuin tehty kiireettömään oleskeluun nostalgisessa maalaismiljöössä. Kenellekään ei tullut kiire, kun ruokaa ja juomaa oli tarjolla samassa pihapiirissä kuin katseltava ja osteltava oli. Jos oli jonoa jonnekin, jonotuksen saattoi käyttää leppoisaan jutusteluun toisten jonottajien tai ohikulkevien kanssa.

Myynti, kahvittelu ja työnäytökset mahtuivat samaan pihaan.

Lemin markkinoiden keskeistä antia ovatkin työnäytökset ja muut esitykset. Tänään päästiin kurkkaamaan menneisyyteen niin villankäsittelyn kuin maidon rasvakokeidenkin muodossa.

Ritva Haiko näytti, miten tarkkailukarjakko ennen vanhaan selvitti maidon rasvaprosentin.

Nostalgiaa olivat Lemin Rasvanäppien vanhat traktorit: kultamaha Massey Ferguson. pyöreänokkainen Porsche, David Brown ja mitä niitä siinä tien laidassa seisoikaan. Miesten mieleen taatusti, mutta monet muistot noista ja vastaavista on naisillakin.

Viihdykettä tarjosivat kanat ja lampaat, myös Päkä ja Mäkä, sekä Niilo Okko hanureineen. Okon soitosta kiinnostui myös musiikin läänintaiteilija Minna Raskinen, joka kävi tutustumassa Lemin musiikkijuhlien maisemiin ja ihmisiin ja lemiläiseen kulttuuritoimintaan. Ei Lemi ainakaan nurjinta puoltaan hänelle näyttänyt.

Minna Raskinen sai Niilo Okolta ihan oman konsertin.

Tämän kesän markkinoita suosi – tuttuun tapaan – hyvä sää. Säätilastoista ja tulevista säistä markkinoilla kertoi Taipalsaaren ”sääprofeetta” Markku Hulkkonen. Ensi kesäksi on häneltä tilattu hyvää säätä heinäkuun viimeisestä viikosta elokuun puoliväliin; ”sääkissan” ennustuksiin kun on voitu luottaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *