Siirry suoraan sisältöön

Valtuusto pohtimaan terveysasemaa

Lemin kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 5. syyskuuta valtuustoseminaariin pohtimaan, miten edetään uuden terveysaseman rakentamisen kanssa. Sen rakentamiseksi Palolakodin yhteyteen on kunnan budjetissa tälle vuodelle aloitusrahat, mutta suunnittelukin on vielä kesken.

Periaatepäätös uudesta terveysasemasta tehtiin kaksi vuotta sitten samalla, kun päätettiin kunnanvirastoparakin vaihtamisesta uudempaan, kuitenkin väliaikaiseen rakennukseen. Kunnanvirastolle on tarkoitus remontoida tilat nykyiselle terveysasemalle, kun se muuttaa Palolaan.

Tämän vuoden budjetissa on uuden terveysaseman rakentamiseen  varattu 400.000 euroa ja taloussuunnitemassa on urakan loppuun saattamiseen ensi vuodelle miljoona. Vanhan terveysaseman muuttamiseen kunnanvirastoksi on taloussuunnitelmaan varattu 150.000 euroa vuodelle 2013.

Uusien terveyskeskustilojen rakentamisen takana on ollut mm. halu saada lääkärit lähemmäs Palolakodin osastoja ja terveydenhuollon kokonaisuus näin toimivammaksi ja turvallisemmaksi. Samalla kunta saisi ”uuden”, arkistotilat sisältävän kunnantalon.

Terveyspalvelut tuottava sosiaali- ja terveyspiiri ei ole kovin innolla ollut mukana Lemin rakentamishankkeessa, ja mm. hammaslääkäritilojen koosta ja tarpeesta keskusteltiin pitkäänkin. Päätös uuden terveysaseman rakentamisesta ei ollut aikanaan kunnassakaan yksimielinen, kun vähemmistöön jäänyt keskusta olisi mieluummin rakentanut uuden, pysyvämmän kunnantalon.

Nyt valtuusto palaa tarkastelemaan rakentamistilannetta seminaarissaan. Valtuuston päätettäväksi tulee syksyn aikana myös Eksoten ja kuntien välisen strategisen palvelusopimuksen päivitys. Päivitys on ollut jo kaksi kertaa menossa valtuustoon, mutta otettu takaisin mm. esille tulleiden sanamuotojen hiomiseksi.

Ongelmia on maksuosuuksien ohella ollut mm. siinä, voidaanko ja missä määrin lähipalvelut korvata alueellisilla palveluilla mm. lääkäripulan takia eli toteutuuko sopimus, jos ei pääsekään vastaanotolle omassa kunnassa vaan on lähdettävä naapuriin.

Jos lähipalvelun sijasta tarjolla on alueellisia palveluita kovinkin paljon,  merkitsee se Palolan uuden terveysaseman idean vesittymistä  ja ajoittain tyhjiä uusia vastaanottohuoneita.

KAIJA LANKIA

P.S. Lemin Kirjavan lukijat voivat antaa oman neuvonsa päättäjille vastaamalla sivulla olevaan kysymykseen.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *