Siirry suoraan sisältöön

Puhuvaa ateria-automaattia kokeillaan Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on Etelä-Karjalan maakunnassa yhteistyössä Menumat Oy:n kanssa aloittanut neljän kuukauden ateriapalvelukokeilun, jonka aikana 20 – 30 ikäihmistä kokeilee ateria-automaattia kodeissaan.

Kokeilu toteutetaan pääasiallisesti kahdeksan kunnan haja-asutusalueilla. Pilottihanke lähti käyntiin syys-lokakuun vaihteessa. Eksoten kokeilun tavoitteena on selvittää käyttäjien kokemuksia laitteen käytöstä sekä palvelun kustannusvaikutuksia.

Palvelun tavoitteena ikäihmisten itsenäinen elämä

Ateria-automaattipalvelun avulla kotona asuvat ikäihmiset pystyvät itse valmistamaan valitsemansa päivittäiset ateriat heille sopivana ajankohtana eikä heidän tarvitse odottaa kotiin toimitettavia lämpimiä ruokia. Käyttäjien keskuudessa tehdyn tutkimuksen mukaan (vuonna 2010) palvelun parhaat ominaisuudet ovat valinnan vapaus, helppokäyttöisyys ja turvallisuus.

Jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen palvelukonsepti on suomalaisen Menumat Oy:n kehittämä palveluteknologian ja henkilökohtaisen palvelun kokonaisuus. Ateria-automaattipalvelu koostuu kolmesta osasta: helppokäyttöisestä ateria-automaatista, ateriat kotiin tuovasta palveluhenkilökunnasta ja laajasta ateriavalikoimasta. Menumat on tehnyt Helsingin kotihoidon kanssa yhteistyötä vuodesta 1999 ja yrityksellä on jo yli 500 asiakasta noin 20 kunnassa.

”Olemme kiitollisia, että voimme tehdä Eksoten kanssa yhteistyötä”, kommentoi Menumatin toimitusjohtaja Jukka Penttinen. ”Eksote toimii erittäin edistyksellisesti toteuttaessaan pilottiprojektin maakuntakohtaisesti, eikä ainoastaan tietyn kunnan alueella.”

”Uusien innovaatioiden aika”

”Kotiin toimitettavat lämpimät ruoka-annokset keksittiin jo 70-luvulla. Nyt on uusien innovaatioiden aika, innovaatioiden jotka huomioivat asiakkaiden erilaiset tarpeet”, toteaa Eksoten kehittämisjohtaja Merja Tepponen.

Myös palvelun tarjoama mahdollisuus seurata yksin elävien vanhusten vointia, kiinnostaa kehittämisjohtajaa. Palveluhenkilökunta käy tavallisesti kahden viikon välein ateriapalvelun piirissä olevien henkilöiden luona täyttämässä automaattia. ”Käynneillä voidaan myös paneutua henkilön toimintakykyyn, mikäli niin halutaan”, kertoo Tepponen.

Mikäli pilottiprojektin tulokset ovat positiiviset, voidaan ateria-automaattipalvelu tarjota laajemmin maakunnan asukkaille ensi kesänä.

Ateriapalveluprojekti kuuluu Eksoten kokonaismuutoshankkeeseen, jossa pyritään tukemaan ikäihmisiä asumaan kotona mahdollisimman pitkään. Hankkeessa kehitetään tukimuotoja ja erilaisia vaihtoehtoja muun muassa omaishoitajille, asumiseen, kuntouttamiseen ja ruokailuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *