Siirry suoraan sisältöön

Tyylivarkaita tulossa! – Mäntyperän kuulumisia

Mäntyperän eukko on todella huolissaan. Televisiossa alkaa kummallinen sarja, jossa nuoret naiset hiipailevat varastelemassa ihmisten hienoja ideoita, asumisen ainutlaatuisia aitouksia. Ovi on ehkä pidettävä lukossa päivin öin, ja verhot vedettävä tiukasti ikkunoitten eteen.

Asuminen omassa kodissa on niin henkilökohtaista, ettei tuota kovin mielellään kenellekään toiselle soisi. Tosin eukko on jo vuosia huomannut, että varsinkin naisihmiset ovat tästä tupasesta lähteneet todella tyytyväisinä, eikä kukaan taida olla vienyt ainuttakaan asumisideaa mennessään. Puhumattakaan, että tuhkatkin pesästä tai roskat uunin edestä…
Mutta voihan sitä kuvitella. Pikkuhieno kaupunkilaisneito koikkelehtii yli pihan väistellen korkkareillaan kuralätäköitä, ihmettelee, miksi portaan edessä on taiteellisesti aseteltuja kuusen havuja. Hän varoo tallaamasta niitten päälle, ja avaa mukavasti narahtavan ulko-oven.

Siinäpä aukeaa silmien alla kuisti, jonka taiteellinen vaikutelma on runsaista runsain. Sulassa sovussa kymmenet purnukat täynnä erilaista kamaa pöllöjen oksennuspalleroista kuolleisiin perhosiin, jäkäliin tai liito-oravanpapanoihin, on vanhoja taottuja saranoita ja nauloja, on erikoisen muotoisia oksankänkkyröitä, on kissan- ja linnunruokaämpäriä, joista kummastakin on ripoteltu kuistin matolle hiukan näytteitä valloittavan vaapaamuotoisesti.

Kuisti on valaistu jo jouluvaloin, jotka juuri ja juuri paikoillaan pysyvät teipeillä paikatut lasiruudut heijastavat kosteasta pinnastaan.

 
Neito tohtii tuskin tulla tupaan asti, mutta ikkunasta kurkistelemalla hän kirjoittaa ideavihkoonsa monet hienot tyylivarkaudet varakkaitten kaupunkilaisten koteja koristamaan. Aivan upea idea on hakata viiden tuuman nauloja ovien pieliin, ja ripustaa niihin niin minkkiturkit kuin kaikenlaisia työkalujakin.

Takkapuita on aivan turha piilotella laatikoihin tai niitä varten rakennettuihin soliin, ehei, ne pitää olla valloittavassa epäjärjestyksessä jokaisen tulipesän edessä niin, että siinä sivussa saa sopivaa tasapainoharjoittelua väistellessään kalikoita. Ja kuinka ihanasti tuohenkäkkyrät ja pienet tikut kulkeutuvatkaan jaloissa pehmeille matoille ja sohville! Oi, miten ihanan villiä ja eksoottista!
Jokaisessa hienosti ideoidussa kodissa pitää myös olla likasanko, johon kerätään kaikkea mielenkiintoista. Marinointiliemet ja kalanruodot tuovat jo muutamassa päivässä kotiin erikoisia tuoksuja. Likasanko saisi mielellään olla hellan lähettyvillä tuomassa talonpoikaistyyliä muuten niin ankeaan urbaaniin asumukseen.

 

Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Eukko ihan kuulee korvissaan jo ihastuneet huudahdukset varsinkin aukaistessaan kylppärin oven. Mikä ihana pyykkien asettelu, mikä valloittava vuotavan vessan kohina ja lirinä, ja kuinka upea onkaan tuo pönttö kaikessa värikylläisyydessään….
Kaupunkilaiskotien pihamaiden tyyliin sopisivat mainiosti valtavat risukasat, jokin kallis taiteilija voisi käydä katsomassa mallia, ja asetella sitten kasoja sopivasti sinne tänne. Kirppareilta voisi ehkä löytää vanhoja kuokkia, hankoja ja talikoita. Oikeastaan eukko on sitä mieltä, että turha näitä ideoita olisi varastelemassa käydä, täältä saa ihan ilmatteeks, tervetuloa vain!


Tervetuloa myös ihana jouluaika! Ensimmäinen adventtikynttilä on jo palanut, ja on se kumma miten se hellyttää sydänalaa. Vaikka tietää, ettei mitään perhejouluja enää tulla viettämään, on joulun odotus ihanaa. Vaikka ei ole varaa suuriin shoppailuihin, on kiva käydä katsomassa, kuinka toiset tohottavat. Vaikka ei tarvitse laittaa paljon ruokia ja leivonnaisia, on kiva suunnitella edes vähän. Vaikka ei enää jaksa kirjoittaa kamalasti kortteja, laittaa pakettejakaan, on kiva edes vähän. Ja ihanaa, kun vastaan tulee iloisia ihmisiä, jotka toivottavat hyvää adventtia, hyvää joulunodotusta.
Eukko ei jaksa siivota ja puunata, mutta tonttupolkua on tehty ja kaikkea muuta pientä turhaa. Pikkuhiljaa. Kaikessa rauhassa. Ja kynttilöitä palaa niin ulkona kuin sisälläkin. Valoa pimeään. Sydämessäkin lepattaa sellainen pieni liekki, onnellisuudeksi sitä kai voisi sanoa. Tänään ja tässä on kaikki kohtalaisen hyvin ja se riittää.

Hyvää jouln odotusta sinullekin!

SL

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *