Siirry suoraan sisältöön

Itsenäisyys arvossa Lemillä

Lemillä itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin menoin, kuten periteisesti on totuttu sanomaan. Lemillä nämä perinteet ovat kattavat: kirkon ja sankarihautojen kautta pääjuhlaan, illansuussa soihtukulkueeseen ja sen päätteeksi ilotulitus, joka tänä vuonna oli erityisen komea.

Liki 200 ihmistä otti osaa pääjuhlaan, jossa sotainvalidien veljespappi, rovasti Jorma Taipale piti juhlapuheen. Hän muisteli lemiläisiä sukujuuriaan ja korosti historian tuntemisen tärkeyttä: lemiläisyyden ja lappeelaisuuden historia kantaa satojen vuosien taakse, pitäjät ovat olleet olemassa kauan ennen Suomen valtiota.

Sirkku Heimosen lausuntaesitys, koululaisten laulu ja harmonikkatrion musisointi tekivät ohjelmasta monipuolisen, kepeänkin, mikä itsenäisyyspäivään myös sopii perinteisen hartauden rinnalle.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, monitoimimies Juha Junnonen oli juhlinnassa monella tavoin mukana. Hän piti juhlan tervehdyspuheen, hoiti ääntä ja kuvaa ja järjesti sitten illalla ilotulituksen, jollaista ei ennen ole Lemillä nähty. Katsojiakin urheilukentän laitamilla oli aikaisempaakin enemmän – soihtukulkueeseen kuuluneita ja kuulumattomia.

Lemin itsenäisyyspäivän ilotulitus onkin perinne, joka todella kannattaa säilyttää. Ilotulitukselle on todellinen aihe, iltakuudelta sitä katsomaan pääsevät kaikenikäiset, raketteja ampuvat ammattilaiset, ja kaikki ovat selvin päin. Päihittää uudenvuoden räiskinnän mennen tullen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *