Siirry suoraan sisältöön

Jäälakeuksien vankina

Presidenttiehdokkaiden vaalitentit ovat tainneet jäädä toiselle sijalle puheenaihelistalla tällä viikolla, vaikka kiinnostavia ovat olleetkin. Enemmän on varmasti puhuttu säästä.

 

Sää on ollut kamala ja keli vieläkin kamalampi. Kun välillä kaatosateeksi yltyvän sadekuuron alla talsii jäisiä raitteja vesilammikoita vältellen pimeässä, ei paljon kurjempaa voi olla. Jalan on kulkenut sen, mikä on ollut pakko, iltalenkkejä on monta jäänyt väliin.

Keskiviikkona eukkomamma oli vähällä huutaa apua keskellä Tapuliaukiota, kun hyvin hiekoitettu kävelytie päättyi yllättäen keskelle jäälakeutta. Hiekan murua ei näkynyt jatkoreitillä missään, mutta postiin olisi pitänyt talsia. Hiekoittajan reviiriä tai järjenjuoksua on joutunut useampaankin otteeseen miettimään, kun soritettu reitti on umpikuja, joka ei johda mihinkään. Tai ehkä sora on tarkoitettu vain autoille, että ne pääsevät parkista liikkeelle.

Torstaina satoi niin, että vesi huuhtoi loputkin hiekat menemään. Torstai oli suuri joulukorttipäivä, jolloin viiden sentin säästö postimaksussa oli voimassa viimeistä päivää. Postin pihassa olikin ruuhka, ja piha samalla melkein yhtä vesiallasta – petollisin liukkain jääreunuksin.

Noilla reunuksilla posti- ja pankkiasiakkaat sitten hyppivät yrittäen samanaikaisesti pysyä kuivajalkaisina ja pystyssä. Ja väistellä autoja, jotka yhtä lailla olivat vesialtaiden armoilla. Onneksi törmäyksiä tai liukastuksia ei tainnut tapahtua, vaikka meno hämärtyvässä iltapäivässä olikin pelottavaa. Varsinkin, kun ainoa kadun kunnossapidosta kiinnostunut oli pikkupoika leikkilapioineen. Hän sentään yritti johtaa vesimassoja johonkin suuntaan tieltä pois.

Jos ovat vesi- ja jääkelit ennätyskamalat, on eukkomammakin tavallista arempi liukastumisille. Kun isäntä itsenäisyyspäivänä liukastui ja loukkasi olkapäänsä, ei eukkomammalla ole varaa kaatua. Mutta kun miehellä on käsi pois pelistä, joutui eukkomamma tekemään lauantaina lumityöt. Niitä tehdessä nitkahti nilkka.

Nilkka on onneksi kunnossa taas, ja oikeastaan kaatosadekin kuulostaa ihan hyvältä; jos kaikki tämän viikon sade olisi tullut lumena, kuinka paljon lumitöitä olisikaan pitänyt tehdä?

Niitä tehdään vasta ensi viikolla, joulua odotellessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *