Siirry suoraan sisältöön

Jännäksi meni, historiaa tehtiin

Jännäksi meni vaalivalvonta niin eukkomammalla kuin varmasti useimmilla muilla lemiläisilläkin. Tai ei nyt kuitenkaan niillä 605:llä Sauli Niinistöä äänestäneillä, jotka koko illan saivat olla jotakuinkin varmoja, että oma ehdokas menee toiselle kierrokselle. Presidentinvaali olikin historiallinen – ensimmäistä kertaa ikinä kokoomus ylitti kannatuksessa keskustan.

 

Kokoomuksen Sauli Niinistö oli Leminkin vaalien voittaja 34,4 prosentin äänioikeudellaan ja päihitti 1,6 prosenttiyksiköllä keskustan Paavo Väyrysen, joka aiemmilla yrittämillään on ollut Lemin vaalikunkku. Nyt Väyrynen sai ”vain” 577 ääntä (32,8 prosenttia).

Toiselle kierrokselle toisena yltänyt vihreiden Pekka Haavisto sai Lemiltä 204 ääntä (11,6 prosenttia) ja jäi neljänneksi perussuomalaisten Timo Soinin taakse. Soini sai täältä 212 ääntä, 12,1 prosenttia, mikä on yli hänen valtakunnallisen kannatuksensa.

Muiden neljän ehdokkaan järjestys oli Paavo Lipponen (60/3,4), Sari Essayah (43/2,4), Paavo Arhinmäki (40/2,3) ja Eva Biaudet (16/0,0,9).

Lemiläisten äänestysaktiivisuus nousi nippa nappa valtakunnan keskiarvon yläpuolelle, 73,8:an prosenttiin (koko Suomessa 72,8).

Siitä voidaan lähteä parantamaan jo nyt keskiviikkona, kun toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa. Lemi on temppelin harjalla, sillä uusjaossa on peräti 894 kuuden hävinneen ehdokkaan ääntä  – enemmänkin, kun nyt väliin jättäneetkin heräävät uuteen taistoon. Äänestäminen kannattaa aina.

 

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *