Siirry suoraan sisältöön

Rastaan rengas toi terveiset Italiasta

Yli 2.000 kilometrin takaa lensi laulurastas Suomeen, päätti elämänsä Suomenniemelle ja luovutti renkaan jalastaan savitaipalelaiselle Raili Saalastille.

Raili ja Jaakko Saalasti Savitaipaleen Simolasta ovat innokkaita luontoihmisiä. Isäntä metsästää ja kalastaa, ja Railikin on lapsesta asti kulkenut silmät avoinna luonnossa. Kasveista hän oikeastaan kiinnostui vasta aikuisena, kun Kiteen maatalousoppilaitoksessa piti kerätä 30 kasvia.

Kaikenlaista mielenkiintoista on vuosien varrella nähty ja kuultu. Jaakko kertoo suden jäljistä, on hän jolkottelevan otuksenkin nähnyt.

Hirvijahdissa oli hirvi jo tulossa päälle, eikä hän pyssymiehenä voinut ampua, sillä punanuttuiset ajomiehet näkyivät taustalla. Sydämen tykytyksiä on aiheuttanut myös metso, joka oli ollut sopivasti kiepissä ja jäänyt jalan alle – hyvä ettei kaatanut koko metsämiestä kiepistä noustessaan.

Luonto on ihmeitä täynnä myös kesämökillä Suomenniemellä. Siellä on saanut ihailla pohjatikan pesimistäkin. Suhtautuminen Lylysjärven mahtavaan kuikkaparveen on vähän ristiriitainen, 25 linnun parvi kun repii kalaverkot kuin veitsellä leikaten.

Italiasta on pitkä

lentomatka

Eräänä kesäpäivänä pari vuotta sitten Raili haravoi kesämökin pihaa ja löysi linnun raadon. Sen jalassa kiilteli kihlat. Jonkin aikaa mietittyään hän lähetti renkaan ohjeitten mukaan Helsingin yliopiston rengastustoimistoon ja jäi odottamaan vastausta. Se kestikin aika pitkään. Rengas oli lähetetty 3.7.2010, vastaus tuli 28.9.2011.

Vastaus kertoi, että lintu oli laulurastas, joka oli rengastettu 16.10.2008 Italiassa, paikkatiedot olivat: Camigmone, Passirano, Brescia. Rengastuspaikasta löytöpaikkaan tuli matkaa 2.081 kilometriä ja päiviä rengastuksesta löytöön 625.

Raili Saalasti tutkimassa Eläinmuseolta saamaansa vastausta. Kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta.

 

Kirje kertoi myös, että lintu oli syntynyt vuonna 2008, sen siiven pituus oli ollut 119 milliä ja paino 62 grammaa. Rasvan kohdalla oli luku 1. Lisäksi sekä rengastus- että löytöpaikan koordinaatit.

Rengastuksilla saadaan todella paljon tietoa uskomattomista matkoista, joita siivekkäämme tekevät. Yksi tarina tämäkin.

SIRKKA-LIISA VAALIVIRTA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *