Siirry suoraan sisältöön

Kannattaa katsoa toisenkin kerran

Tänään lauantaina avautui Lemin Taikalyhdyn kesänäyttely. Nähtävänä on mm. Touko Yrttimaan valokuvanäyttely Suomen presidenteistä. Varta vasten Taikalyhtyä varten tehty näyttely leikittelee kuvilla, mielikuvilla ja manipulaatioilla.

Touko Yrttimaa ja neljä tasavallan presidenttiä Taikalyhdyssä.

Touko Yrttimaan ”Keulakuvia” ei sovellu tosikoille. Kuvaaja on liittänyt presidentinlinnassa ottamiinsa valokuviin muita kuvia, jotka myös on osin manipuloitu. Martti Ahtisaaren seinällä on kuva paistiksi joutuneesta sorsasta, Tarja Halosen Kesäranta on saanut Muumitalon tornin.

Esillä on viisi uutta manipulaatiota – Urho Kekkosesta ja neljästä elossa olevasta presidentistä. Esillä on myös Touko Yrttimaan varhaisempi manipulaatio, Suomen Kuvalehdessä vuonna 1992 julkaistu kuva kaikista siihen astisista presidenteistä valtioneuvoston linnan pöydän ääressä.

Suomen 75-vuotisjuhlien kunniaksi tilattu valokuva levisi 2,5 miljoonan kappaleen lehtipainoksessa kaikkiin suomalaiskoteihin.

– Minulta silloin kysyi moni fiksu toimittaja, miten olen saanut kaikki presidentit samaan kuvaan, kertoo Touko Yrttimaa hyvin onnistuneesta kuvankäsittelystä. Kuvia ei ollut tuolloin likikään niin helppo käsitellä kuin nykyään, mutta tulos oli niin onnistunut, että se herätti henkiin kaikki edesmenneet presidentit.

Kriittistä silmää siis kaivataan uusienkin kuvien katsojilta. Kuvien tekijä toivoo, että niitä katsotaan myös pilke silmäkulmassa; näkemys ei välttämättä osu yksiin tekijän näkemyksen kanssa.

Taikalyhdyn näyttely tarjoaa tuttuun tapaan myös elokuvan. Marsalkka Mannerheimista kertova dokumentti herättää eloon 1930- ja 1940-luvut.

Taikalyhty on avoinna elokuun lopulle asti joka päivä paitsi maanantaisin kello 12-16.

P.S.

Tähän kulttuuriviikonloppuun mahtuu paljon muutakin. Jalkosalmirock  Hyyrysen veljesten ja Stam1nan ryydittämänä alkaa kello 20.  Sunnuntaina kello 12 alkavat Uimin Wanhan ajan kesäkisat Uimin kentällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *