Siirry suoraan sisältöön

Nyt torjumaan jättiukonputkea!

Lemillä on havaittu aikoinaan koristekasvinakin pidettyä jättiukonputkea. Sen leviämisen estämiseen kehotetaan kuntaan jätetyssä valtuustoaloitteessa.

Persianjättiputki on toinen Suomeen levinneistä jättiukonputkista. Kuva: Ympäristökeskus.

– Tielaitos huolehtinee sen torjunnasta yleisten teiden pientareilta. Muilla alueilla torjunta on lähinnä maanomistajien aktiivisuuden varassa, sanoo kunnan hallintojohtaja Markku Peutere.

– Jättiputken hävittämistyössä on tärkeää suojautua oikein kasvin sisältämän ja aurongonvalossa aktivoituvan myrkyn vuoksi. Lappeenrannan ympäristötoimen työohjeen  jättiputkien hävittämiseksi saa myös Lemin kunnantalolta. Kannattaa tutustua, kehottaa Peutere.

Verkosta löytyy asiaa koskeva Ympäristokeskuksen ohje.

Kaukasianjättiputki on toinen Suomessa tavattu jättiputkilaji. Kuva: Ympäristökeskus.

Ympäristökeskus varoittaa putken hävittäjiä sekoittamasta sitä kotimaisiin ukonputkiin: etelänukonputkeen, idänukonputkeen, karhunputkeen ja väinönputkeen.
Niitä tarvitse tai ole syytä hävittää. Väinönputki on jopa rauhoitettu entisen  Oulun läänin eteläpuolella.

Valtuustoaloitteen jättänyt Matti Huttunen peräänkuuluttaa jättiputkitalkoisiin ELY-keskusta, 4H-yhdistystä ja työvoimaviranomaisia, jotta jättiputkien  hävittäminen olisi myös taloudellisesti mahdollista. Hän kehottaa ottamaan mallia Etelä-Pohjanmaasta, jossa ELY-keskus on aktivoitunut asiassa.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *