Siirry suoraan sisältöön

Paimensaari päätti kauden muistoihin Karjalasta

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

– Kyl noita Matin muistelmii ol ilo kuunnella! Hänel on nii hyvä muisti ja sana on hallus ja koko häne olemus ku huokuu tuollasta karjalaista hyväntahtosuutta! Kaik laulutkii ol nii aiheesee sopivii ja Ukkopojat ol juones mukan, kiitteli Terttu Kultanen Matti J. Rautiota ja muita esiintyjiä sunnuntaina Savitaipaleen Paimensaaressa.

Matti J. Raution muistelmia kuunteli mm. tilaisuuden juontaja Terttu Kultanen.

Paimensaaren kesänäyttely sai arvoisensa päätöksen sunnuntaina Haikeita muistoja Karjalasta sekä Paimensaareen tulostaan kertoneen Matti J. Raution tarina soljui mukavasti musiikkiin sovitettuna. Ukkopojat näet esittivät vuoroin surullisia, vuoroin riemukkaita säveliä Karjalasta ja Saimaan rantamilta.
Rautio kertoi omia kokemuksiaan pikkupojasta alkaen, kuinka oli koulussa harjoiteltu pommisuojaan menoa, ja kuinka se oli sitten järkyttävää, kun leikistä tuli totta. Pojat olivat hiekasta kaivaneet pomminsirpaleen, joka sitten päätyi Matille, ja oli nyt nähtävillä, samoin kuin oman kodin avaime – sieltä rakkaasta Viipurin kodista, jonne välillä jo päästiin takaisin, kunnes sitten lopullisesti piti siirtyä Suomen puolelle, tänne nyt niin rakkaaseen Paimensaareen.

Aatu Markun (vas.) viulu soi myös Karjalan kaihoa.

Paimensaaressa näyttelyitä on pidetty vuodesta 1974 asti, ja se toiminta jatkunee, lupasi puhuja. Terttu Kultanen lausui välillä herkästi Muisteloita hänkin, ja herkkyyttä tilaisuuteen toi myös Aatu Markku viuluineen soittamalla puheen väliin sopivasti ”Laps olen köyhän kauniin Karjalan” sekä ”Reppurin laulun”.
Yllätyspuhujaksi tilaisuuteen saatiin vielä uusi Savitaipaleen Taneli, Ismo Tuhkalainen, joka suoraan kruunajaistilaisuudesta saapui purkamaan näyttelyä, jossa oli kutsuttuna taiteilijana. Hän kertoi hiukan itsestään, suunnitelmistaan ja näyttelystä saamaansa uuteen taiteen tekemisen innostuksesta.
Kansantaideyhdistyksen  Elsi Hirvi kertoi yhdistyksessä olleesta suuresta puutteesta, joka oli vaatinut ihan vasarallakin puheenjohtajaa heilumaan. Nyt Oli aika ojentaa pj. Veli Honkaselle ihan oikea Heikki  Jalon valmistama puheenjohtajan nuija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *