Siirry suoraan sisältöön

Vaalikuume kohoaa

Eukkomamma oli poissa kaksi viikkoa Lemiltä, ja sinä aikana oli maalaismarkkinat ja vaikka mitä vilskettä. Mutta muuten kylä näyttää elävän rauhassa: maitokoppi on kyllä vaihtanut paikkaa, toriaukion pässi kaatunut nurin ja kiinteistöyhtiön kyltti noussut pystyyn.

Museon aidan vieressä maitolaituri on kovin kotonaan, kuin olisi seissyt siinä kauemminkin. Mutta kotiseutuyhdistyksen kannattaa varoa vandalismia; paikallislehden mukaan poliisi oli Saimaanharjulla todennut, että mopojengit häiritsevät elämää kaikkialla, missä on maitokoppeja.

Paikallislehdessä oli toinenkin mielenkiintoinen uutinen. Sen mukaan lehti avaa konttorin Lemille ensi viikolla. Jutun mukaan lemiläisestä konttorista voidaan palvella myös taipalsaarelaisia. Eukkomamma jää kiinnostuneena odottamaan, millainen taipalsaarelaisautojen ruuhka postin ja pankin jo muutenkin ahtaaseen pihaan syntyy. Vai syntyykö se Mielakan venelaiturille?

Tämän viikon varsinainen uutinen kantautui tiistaina eukkomammankin korviin ja Kirjavan sivuille: kirkkoherra jää eläkkeelle. Se merkitsee paitsi yhden aikakauden päättymistä seurakunnassa, myös kirkkoherran vaaleja.

Eukkomamma ei ole koskaan kirkkoherraa päässyt valitsemaan, kun muutti Lemille vuoden myöhässä. 30 vuoden aikana on Lemille syntynyt ja muuttanut monta muutakin lemiläistä, jotka ovat jo monesti äänestäneet presidentin- mutta ei koskaan papinvaalissa.

Eukkomammaa ehti jo jännittääkin, eikö koskaan pääse äänestämään Lemille kirkkoherraa, sillä valtiovalta kolkuttelee jo ovella pakkoliitoksineen. Nyt alkaa jännittää, millaiset ovat vaalin ehdokkaat ja millä heidän paremmuutensa arvioi. Ja tulevatko puolisot mukaan kampanjointiin presidentinvaalien tavoin?

Kunnallisvaalit uhkaavat jäädä nyt pahasti varjoon. Vaikka nekin voivat Lemillä olla viimeiset.

Kun nyt päästiin kunnantalolle, niin tähän vielä yksi kuva eukkomamman Keski-Euroopan reissulta. Tuli poikettua slovakialaiset Banska Bystrican matkailuinfossa, joka sijaitsi vanhassa talossa torin reunassa. Talo oli samalla kaikille avointen taidenäyttelyiden tyyssija.

Kauniisti remontoidussa talossa eukkomamma näki heti mallin vanhan pappilan remontille:

Sopisi Lemillekin, vai kuinka?

Saman kaupungin samaisella keskusaukiolla oli myös näyttävä suihkulähde. Iltaisin se heräsi soittamaan Straussin valsseja ja Mozartin sinfonioita, ja vesi suihkusi värivaloissa viulujen tahtiin. Eikö olisikin  komeaa musiikkijuhlien aikaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *