Siirry suoraan sisältöön

Harmonikan taiturit Heituinlahdessa

Teksti: Sirkka-Liisa Vaalivirta, kuvat: Eija Vakkila

Huolimatta lehti-ilmoitusten erilaisista alkamisajoista Heituinlahden nuorisoseurantalolle Savitaipaleelle saapui sateisena sunnuntaina runsaat kaksisataa henkeä kuuntelemaan harmonikkamusiikkia.

Esiintymässä oli mm. Kummanen-ryhmä Kouvolasta.

Konsertin järjesti Airi-Kaija Loisa yhdessä Savitaipaleen Harmonikansoittajien kanssa. Mukaan oli saatu suuret tähdet – Veikko Ahvenainen ja puolisonsa Carina Nordlund.

Hänestä Ahvenainen mainitsi, että tämä oli aikaisemmin Ruotsin paras pianoharmonikan soittaja, vaan ei ole enää. Nyt hän on Suomen paras pianoharmoninkan soittaja, koska on nyt Suomen kansalainen. Taitonsa Carina näyttikin soittamalla yksin kaksi upeaa tangoa.

Veikko Ahvenaiselta ja Carina Nordlundilta sujuivat monenlaiset harmonikkakappaleet.

Ahvenainen jutusteli musiikin välillä tapansa mukaan, ja sai yleisön raikuvat aploodit, ja runsaat naurunpurskahdukset salissa. Kaikkien riemukkaiden kappaleiden lomaan hän hiljentyi hetkeksi kertoen että tekee myös kirkkokonsertteja, ja tästä todisteena soitti Titanic-hymnin, jonka tunnemme virtenä 396, Käyn kohti sinua. Ainakin tämän jutun kirjoittajalle kappale osui suoraan sydämeen ja sai kyynelet silmiin.

Veikko Ahvenainen antoi näytteen myös laulutaidostaan. Veikko Lavin kanssa kierrellessään hän oli joutunut joskus kesken laulunkin astumaan Lavin saapaisiin laulajana, ja varsin hyvin se onnistui sekin. Sukkelakin mies se on tuo Ahvenainen –  kertoi , että suositun kappaleen ”Tavallinen tyttö” hän on tehnyt viidessä minuutissa.
Kouvola on vanhastaan varsinainen harmonikansoiton kehto, vaikkei Harmonikkatehdasta enää olekaan. Onneksi harrastus on säilynyt silti vahvana. Konsertissa esiintyi myös Kouvolan Harmonikka-orkesteri Hannu Taskisen johdolla.

Oli mukava nähdä, että nuoria naisia on mukana kuten myös Anu Vilamaan johdolla esiintyvissä  Kumma- ja Kummanen-ryhmissä. Nämä ryhmät soittivat hiukan erilaista harmonikkamusiikkia, oikeastaan nuorisomusiikkia harmonikalle sovitettuna, rummut ja puhaltimetkin oli sovitettu mukaan.
Kummanen piilotti pienet soittajansa takariviin, liekö pienten ujous ollut syynä. Ikähaarukka tääsä ryhmässä oli varsin suuri, sillä nuorin esiintyjä oli vasta kahdeksanvuotias ja vanhin, lapsesta asti ryhmässä soittanut Airi-Kaija Loisa täyttää juuri 59. Ryhmä tuntui olevan varsin naisvaltainen.

Sali oli miltei täynnä, vaikka väärääkin tietoa konsertin ajasta oli ollut liikkeellä.

Puffetista nautittiin välillä maukkaat kahvit ja lopulta savitaipalelaiset soittajat tanssittivat niitä, joiden tanssijalkoja jo kuullut upeat tangot, valssit ja foksit olivat pitkään kutitelleet.
Mukana olivat Heikki Hytti, Eino Aapron yhtye ja Heituinlahden pojat. Sinikka Aapro lauloi, Aatu Markku oli mukana viuluineen ja Tapio Tuuva antoi tahtia kitarallaan. Pekka Kunttu kertoi soittaessaan muistelleensa, ettei varmaan puoleen vuoteen ollut ehtinyt haitaria syliin ottaa ennen tätä hetkeä.
Monitaitoisista todisteena oli vielä Sinikka Aapron taituroima upea ja herkullinen kakku, jolla juhlistettiin äskettäin 80 vuotta täyttänyttä Aatu Markkua ja kiitettiin kaikkia mukaan saatuja soittajia konsertin jälkeen.
Yksi ja toinen konsertista kotiin lähtevä toivoi uusia konsertteja ja kävipä niinkin, että väärät lehtitiedot jättivät nyt monet ovien ulkopuolelle konsertin jo päätyttyä. Olisi tässä ollut nähtävää ja kuultavaa ihan kaikille.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *