Siirry suoraan sisältöön

Arvi Lind täytti Tapiolan

Tapiolassa oli jokainen istuinsija käytössä sunnuntai-iltapäivän elokuvanäytöksessä. Uutisankkuri Arvi Lindiä oli tultu katsomaan Lappeenrantaa ja Turkua myöten.

Arvi Lind (vas.) ja Aapo Pekari johdattivat yleisön kaitafilmien ja elokuvien ääreen.

– Kun poikasina kurkimme ikkunasta ja yritimme nähdä elokuvia verhojen raosta, emme olisi uskoneet että Tapiolassa katsotaan elokuvia vielä 2000-luvullakin, tuumasi Turusta paikalle tullut Paavo Okko.

Hänelle Aapo Pekarin ja Lemin kotiseutuyhdistyksen elokuvailtapäivä oli ensimmäinen laatuaan, ja saattoi joukossa olla muitakin aiemmin käymättömiä. Ainakin nyt tehtiin kävijäennätys – ainakin 240 katsojaa paikalla oli. Tokkopa 1950-luvullakaan paljoa enempää.

Salintäyteisessä yleisössä oli monta Arvi Lindin tuttavaa.

Nyt nähdyt elokuvat olivat 1960-luvulta ja sitä tuoreempia.

Vuodelta 1961 oli Eero Aresalon kaitafilmi Suuri päivä. Se kertoi Lauritsalon yhteiskoulun ensimmäisistä lakkiaisista, lakitettavien joukossa oli Arvi Lind, samoin Markku Pyrhönen Lemiltä.

Kahta vuotta myöhemmin opiskelijapoika Lindiä pyydettiin matkailumainoselokuvaan ”Lomamatkalla”. Postisäästöpankin kustantamaa elokuvaa levitettiin muun muassa Yhdysvaltoihin. Felix Forsmanin ohjaamassa ja Jouni Apajalahden käsikirjoittamassa  elokuvassa Lind ja Ari Määttänen soutivat puuveneellä Kuopiosta Lappeenrantaan.

Heinätyöt ja tukinuitto värittivät nuorukaisten rauhallista venematkailua, mutta päästiin tanssimaankin ja loppujen lopuksi tyttöystävien kainaloon Prinsessa Armaadalle.

Kohtauksissa nähtiin miehet välillä ilman paitaa, välillä pikkutakit päällä. Soputeltta kulki matkassa, mutta veneliivejä ei varusteisiin kuulunut suurella Saimaallakaan.

Liiasta työturvallisuudesta ei voinut syyttää myöskään Lemin vanhoja miehiä, jotka kaitafilmissä polttivat tervaa. Hellepäivänä pärjäsi pelkissä lyhyissä kalsareissa ja pikkukengissä. Moottorisahaa ja kirves heiluivat turvallisesti ja tottuneesti miesten käsissä, ja lopputuloksena saatiin kuin saatiinkin mukava määrä tervaa.

Elokuvia ja suurta yleisöjoukkoa katseli tyytyväisenä kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Haiko. Yksi ja toinen hänelle esitti, että kannattaisi Tapiolan elokuvista pyytää pääsymaksuakin.

Haiko kuitenkin näkee elokuvat juuri sinä kotiseututyönä, mitä varten yhdistys on olemassa. Kun talous sallii ilmaistapahtumat, kiitokseksi riittää täysi sali, hän sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *