Siirry suoraan sisältöön

Savitaipaleen luistelutapahtumalla juhlavuosi

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen liikuntatoimenohjaaja Timo Mikkola huomaa yllättäin itsekin, että juhlavuosi tämä todellakin on, sillä viisitoista vuotta sitten hän kehitteli ensi kerran tapahtuman Kuolimon jäälle

Heikki. Camilla, Hilma ja Lilli Tiainen tulivat luistelemaan Heituinlahdesta.

Vuosien mittaan tapahtumasta on kehittynyt valtakunnallisestikin merkittävä hieno ulkoiluviikonloppu.Timo Mikkola haluaa erikoisesti korostaa asiantuntevaa rataryhmää, sillä ulkojää on aina arvaamatonta ja auraamisessa ja höyläämisessä on uskomattoman kova työ.

Tässä koko homman A ja O on Mikkolan mielestä lemiläinen Antti Junni, joka on itse kehitellyt ja rakentanut maastoautoon auran ja höylän, sekä mönkijään lingon. Savitaipalelainen Kimmo Kainlauri on ajanut rataa puhtaaksi.

Luistelutapahtuman valmistelussa ja toteuttamisessa on todella hyvä porukka, mukaan on saatu niin paljon sponsoreitakin, että yhdestä ohjelmanumerosta kävi, kun illan juontaja Jussi Siltamaa nimet luetteli.
Perjantaipäivä oli varattu koululaisille, ja mukana olivatkin kaikki muut paitsi Savitaipaleen ainoan kyläkoulun Heituinlahden oppilaat. Siellä oli päätetty käyttää rahat johonkin muuhun, ja yhteisestä iloisesta ulkoilupäivästä jäätiin pois.

Pientä napinaa iltatapahtumassa syrjäkyliltä kuuluikin. Ei ole ihan sama, vaikka nyt iltasella tullaankin vanhempien kyydillä, eiväthän kaikki kuitenkaan päässeet mukaan.
Heituinlahdesta olivat mukana mm. Heikki ja Camilla Tiainen, sekä tyttäret Lilli ja Hilma. Isä Heikki kävi välillä maistamassa kuumaa mehua, ja lähti vielä uudelle viiden kilometrin kierrokselle. Rata oli mainiossa kunnossa, vähäiset railot eivät juuri menoa haitanneet.Tytöillekin mehu maistui, ja kaulassa roikkuivat omat taskulamput.

Ja mukavahan oli seurata jäällä liikkuvia lukemattomia sinertäviä otsalampun valoja rataa reunustavien ulkotulien loimussa, kun sääkin suosi, pakkasta oli vain hiukan.Isommat lapset olivat käyneet koululaisten tai kavereitten kanssa nauttimassa Kuolimon mainiosta luistelubaanasta.
Isossa huoltoteltassa laitettiin luistimia jalkaan, teriäkin saattoi paikalla huoltaa. Oli paikallista hyvää makkaraa tarjolla, oli kahvia ja munkkeja sekä kuumaa mehua. Jo toista vuotta mukana oli myös karkkilalainen Ossi Virtanen, joka esitteli kehittelemiään, patentoituja luisteluteriä, jotka voi helposti kiinnittää hokkariin tai kaunoluistimeen.Teristä on saatu kolmen vuoden aikana hyviä kokemuksia.
Ossi Virtasen mukana samoin jo toista vuotta oli Suomen Luisteluliiton projektipäällikkö Maarten Odde de Bonniot. Vuodesta 2007 hän on työssään keskittynyt retki-ja matkaluistelun kehittämiseen.

Savitaipaleen luistelujaoston pj.Jarmo Peltonen (vas.), Maarten Odde de Bonniot ja luistelutapahtuman isä Timo Mikkola.

Vaikka meille tavallisille ulkoilijoille näillä kahdella tavalla luistella ei ole eroa, niin ammattilainen haluaa erikoisesti korostaa, että ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Retkiluistelijoita Suomessa on noin 3.000, ja se on oikeastaan extreme-laji. Varusteet ovat todella tärkeät, sillä luistelu tapahtuu lumettomilla luonnon jäillä, jotka saattavat olla yllättävän ohuitakin. On erittäin tärkeää kokeilla jäätä edessään, ettei saa kylmää kylpyä yllättäin.

Matkaluistelu on joukkojen harrastus, heitä on jo toistasataatuhatta. Matkaluistelu tapahtuu aurattuja reittejä myöten huomattavasti turvallisemmissa ympyröissä, joskus jopa maalle jäädytetyillä ovaaliradoilla.(lisätietoja os. maarten.oddebonniot@luisteluliitto.fi) Matkaluistelulle on myös kilpailumuoto, maratonluistelu, ja kesämuotona voidaan pitää rullaluistelua
Matkaluistelu on lähtöisin Hollannista, jossa entisten kovien talvien aikana luisteltiin pitkin kanavien jäitä. Itsekin hollantilaisia sukujuuria omaava Maarten Odde de Bonniot on hyvillään, että Savitaipaleen tapahtuman järjestäjistä löytyy myös hollantilaista asiantuntemusta ja innostusta.
Erikoisesti projektipäällikkö oli ihastunut luistelutapahtuman oheisohjelmaan, hän ylisti vuolaasti lappeenrantalaista muodostelmaluisteluryhmää Secret Illusionsia,joka sai ohjelmansa vedettyä huippu hyväksi hiotulla jäällä, ja samoin lappeenrantalaista Tuliteatteri Petrolia.

Tuliteatteri Petrolin näytös ihastutti.

Kiitoksen saivat myös Afterskate-lisät, paikalliset ruokailut, saunomiset, erinomainen paikallinen musiikki ja majoitus Olkkolan Hovissa. Pienen paikkakunnan suuri tapahtuma taisi olla menestys tälläkin kertaa. Osallistujiakin oli reilusti toista tuhatta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *