Siirry suoraan sisältöön

Rinkelistä viestiä Taipalsaarella

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Toisena pääsiäispäivänä Taipalsaarella on perinteisesti pidetty kylien väliset Rinkeli-viestit. Nimenomaan pidetty, sillä on ollut vuosia, jolloin hiihtämisestä ei ole tullut mitään sääolosuhteitten takia, viesti on siis joskus myös juostu – uitu ei kai sentään vielä.

Tänä vuonna viesti käytiin mitä parhaimmassa hiihtokelissä.

Tästä urheilutapahtumasta voisivat ottaa mallia monet turhantärkeiksi tulleet. Jo joukkueiden kasaaminen oli luku sinänsä. Hankkeen vetäjä, (ja koko kylän sielu, sanovat) Marjukka Ahtiainen päivysti Urheilutalon portailla ja katsoi kenen autossa on sukset mukana. Harjoittelukilometrejä ei kyselty, mukaan vain.

Näin saatiin aikaan neljä kolmen hengen joukkuetta, Solkei 1 ja 2,sekä Kurhila ja Pönniälä. Jäällä oli vajaan kilometrin rata, ja Ahtiaisen ehdotuksen mukaan ainoalle naishiihtäjälle , 11-vuotiaalle Sonja Kantoselle päätettiin antaa hiukan tasoitusta, oikeus oikaisuun.

Kauniissa aurinkoisessa säässä ampaistiin matkaan. Kaikki saivat hyvän lähdön, hiihtivät mahdottoman kovaa, ja eroja syntyi joka osuudella hurjasta kannustuksesta huolimatta. Eivät valittaneet vaihtoon tulleet voitelusta eivätkä juottopisteen puutteesta.
Voittajaksi selvisi ajalla 8.10 Solkei 1 –  Pertti Rikkilä, Tuomas Rikkilä ja Sami Ahtiainen. Nopeimman ajan hiihti tämän joukkueen Tuomas Rikkilä, 2,38.

Toiseksi tuli Solkei 2 (aika 8.50) joukkueella Kimmo Illukka, Topias Muhonen ja Ilpo Solkias, jonka aika oli myös 2,38, mutta parhaaksi päätettiin porukalla kuitenkin voittajajoukkueen hiihtäjä..

Kolmas joukkue oli Kurhila (aika 9.40) – Olli Pöysti, Ari Kantonen ja Markku Pöysti –  ja neljäs Pönniälä ajalla 10.38. Tässä joukkueessa hiihtivät Ossi Honkatukia, Sonja Kantonen ja Esko Huttunen.

Voittajajoukkueessa hiihtivät Pertti Rikkilä, Tuomas Rikkilä ja Sami Ahtiainen.

Pitkään pohdittiin kuinka kauan tätä viestiä on oikein hiihdetty. Pöystin veljeksillä oli muistitietoa ainakin 40 vuodelta, Olli on ollut niin monta kertaa mukana joka vuosi.

Mutta pulavuosina -47 tai -48 on jo hiihdetty. Silloin mukana oli kyliä vaikka kuinka paljon, joukkueet olivat isoja, karsintaakin piti tehdä. Joukkueissa hiihti kahdeksan miestä, kaksi naista ja ainakin kaksi alle 15-vuotiasta. Ja viestin nimi tuli siitä himoitusta pullarinkelistä, sellainen palkinto ei todellakaan ollut siihen aikaan jokapäiväistä herkkua.

Voittajajoukkue piti sitten keskenään pullapidot, ja heidät velvoitettiin leipomaan seuraavana vuonna rinkeli uuteen kisaan.
Nyt pullakahvit tarjottiin kaikille, ja samalla pohdittiin jatkoa. Marjukka Ahtiainen päätti perustaa juhlatoimikunnan tässä ja nyt, kokous pidettäisiin heti ja ensi vuodesta päätettiin tehdä juhlavuosi ja järjestää juhlahiihdot, kun tuosta alkamisvuodesta nyt ei niin tarkkaa tietoa ole…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *