Siirry suoraan sisältöön

Herkkutomaatit Heituinlahdesta

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen tunnetusti herkullisimmat pikkutomaatit kasvavat Heituinlahdessa Tiaisen puutarhalla.

Heikki Tianen tomaattitarhallaan.

Heikki Tiainen ja Aune Laari kasvattavat tomaatteja melkeinpä harrastusmielessä ja niin kauan, kuin Aune Laari jaksaa olla mukana. Kuvaajan ehtiessä paikalle Heikki harmittelee, että Aune oli juuri lähtenyt suihkuun, ja pieni apulainen , kolmevuotias Hilma mennyt syömään.

”Olisitkin saanut hyvän kuvan, kun tyttö innokkaasti pussitti taimia.” sanoo Heikki, ja katselee  ensimmäisen päivän työn tulosta.

Taimia ei puutarhalla enää kasvateta itse. Siemenet tilataan Sirenin siemenliikkeestä, ja taimet kasvattaa Prezmanin Puutarha Korkea-ahossa.

Viimeiseen pystyssä olevaan kasvihuoneeseen pussitetaan sitten 200 tainta, jotka saavat kerran viikossa typpipitoista lannoitetta, ja veden luonnonlampareesta.

Niitä herkullisia hiukan käyriä kurkkuja ei enää tule. Kurkkuhuone on uupunut talven alle, ja kurkun kasvatuskin on liian työlästä. Mutta heinäkuun kymmenennen päivän tienoilla pikkutomaatteja on jälleen saatavilla kaikille halukkaille. Perinteisesti niitä on myynnissä Heituinlahden Seolla ja M-Market Ostolassa .

Kukka ja Hautaus kaikille tuttu

Kesäkukat ovat valloittaneet Haimilan kukkakaupan tuulisen pihan Peltoinlahdentien varressa Savitaipaleen kirkolla kuten aina ennenkin. Taimia ei toki kasvateta enää itse, sillä kasvihuoneet on purettu pois jo vuonna 1996, jolloin EU antoi lopettamiseen tukea!

Sisällä myymälässä on aivan oma tunnelmansa, kauniita pieniä yksityiskohtia ja loistavia ideoita, joista floristimestari Minna Haimila ei halua ottaa yksin kunniaa.

Minna Haimila kukkien ympäröimänä.

Anitta Ramula on ollut Haimilassa töissä jo puutarha-aikaan, noin  30 vuotta, ja on ammattitaitoinen floristi, kuten myös kymmenisen vuotta liikkeessä ollut Aleksi Tiainen, joka – yllätys, yllätys – on Heikki Tiaisen pikkuserkku. Kiinnostus tähänkin ammattiin taitaa kulkea geeneissä!

Koulutuksesta Minna Haimila kertoo sen muuttuneen kovin, kun nykyään floristiksi voi opiskella etä- ja aikuisopiskeluna, toisin kuin ennen.

Liikettä hoiti pitkään Reijo Haimila, Minna on ollut ohjaksissa nyt 15 vuotta. Kiireisimpinä aikoina mukana on kolmen vakituisen lisäksi harjoittelijoita.

Ihmetystä ja ihastusta on herättänyt Hamilan tuulikaapin minipuoti, jossa on iltamyöhälläkin tarjolla kukkia. Luottamus on nykyään harvinaista, mutta tässä rahan voi pudottaa luukkuun, tai rahattomana laittaa lapun, ja käydä myöhemmin maksamassa.

Sirkkusen puutarha Niinimäessä

Eija Sirkkunen jaksaa ihastella pitkän pitkää orvokintainten rivistöä puutarhalla. Kaikki kesäkukkien taimet on itse kasvatettu. Se alkaa olla harvinaista, sillä kasvihuoneitten lämmitys on kallista, ja työtäkin on todella paljon.

Eija Sirkkunen kasvattaa kesäkukkien taimia.

Kuitenkin Eijan sydän on aina sykkinyt kukkasille, vaikka välillä on tullut ajettua jopa rekkaa. Lappeenrannassa asuessaan Eija ja Olli Sirkkunen pitivät pitkään Niinimäessä vain kesäpaikkaa, kunnes ajatus omasta puutarhasta syttyi noin 15 vuotta sitten.

Niinimäentien varressa puulämmitteisiä kasvihuoneita onkin melkoinen määrä. Työtä on toki paljon. Eija näyttää multasormiaan ja nauraa, ettei tätä työtä lakatuilla rakennekynsillä tehdä, mutta hierottukin näillä on.

Eija on puutarha-alalla itseoppinut, vain jonkun sidontakurssin hän on käynyt. Mutta työ on toki tuttua jo aikaisemmilta vuosilta.

Kiirettä lisää Kievarintiellä oleva kukkakauppa. Senkin piha on täynnä kukkia, joita joka aamu tuodaan lisää puutarhalta. Vakituista apua ei tänä vuonna ole ollut, mutta tilapäistä kylläkin. Varsinkin, kun työnkuvaan kuuluu vielä pihojen laittoa , monenlaisten juhlien kukittamista ym.

Varsinainen kansanjuhla oli , kun puutarhalla myytiin viimeiset kesäkukat hyväntekeväisyyteen musiikin ja kahvituksen myötä. Eija ja Olli ovat olleet mielellään heikompiosaisten asialla, vaikka joskus tuntuu, että omakin jaksaminen alkaa olla tiukoilla.

”Mutta ei näitä kyllästy katselemaan, on ne niin ihania.” tuumaa Eija ja poimii joukosta erikoisen kauniin yksilön.

Savitaipale kukkinee tänäkin kesänä varsin kauniisti, kun paikkakunnalla taimiaan tarjoavat ainakin Multasormi ja vähän matkan päässä Mikkelintiellä Ainolan Pihamaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *