Siirry suoraan sisältöön

Koululaiset tuntevat virret

Virsi vireäksi -hanke järjesti kouluilla kilpailun koululaisille virsiosaamisesta. Erityisen hyvin kisassa menestyi vät Kuukanniemen koulun 5. ja 2. luokan joukkueet.

Kuukanniemen 4. luokan joukkue, erinomainen luokkahenki ja loistava menestys! Kuva: Sirpa Lampinen.

Kanttori Sirpa Lampinen kertoo, kuinka tehtiin VIRSISKABA:
– Valitsimme opettajien kanssa yhdessä 10 virttä, jotka opettelimme luokittain ja yhdessäkin laulaen.
Koko kevätlukukausi harjoiteltiin, muodostettiin pieniä joukkueita ja valmistauduttiin.Vierailin kouluilla ja opetin virsiä, opettajat valmensivat luokkiaan ja lapset harjoittelivat itse.

Kilpailu käytiin luokittain. Useilla joukkueilla oli hauskoja nimiä kuten: Virren valloittajat, Virsi Visertäjät, Peräkammarinpojat, Virsigänstät, Mursut, Virsivaakut, Virrenlanittajat, Pimatsut, Tytsyt, Tavallisesta tähdeksi, Virsihelmet,
Virsitietäjät, …

Tehtävätyyppejä oli muutama:
Ensin joukkueet arpoivat itselleen laulutehtävän: joukkue lauloi ihan yksin ilman säestystä yhden säkeistön  harjoitelluista virsistä.Tämä sujui yleensä melko hyvin, jopa loistavasti!
Toisessa , tunnistustehtävässä, piti päätellä mihin virteen laulettu virrenpätkä kuului. Esimerkiksi: … lämpö auringon, se… (Vastaus: Suvivirsi 571!) Tämä ei olekaan niin kovin helppo! Virsien täytyy olla hyvin tuttuja.

Sitten piti tietää mihin kirkkovuoden aikaan mikin virsi liittyi: Tehtävässä oli virsiä paastonajan, pääsiäisen ja helluntain virsistä.
Välillä arvuuteltiin virsiä piirtämällä. Se olikin aika hauskaa! Miten piirtäisit virren Pilvimuurista valo välähtää? Tästäkin joukkueet selviytyivät.

Lopuksi annettiin väittämiä joista tehtävänä oli tunnistaa virsien perusteella ovatko ne oikein vai väärin: Huusivatko kansanjoukot Jerusalemiin ratsastavalle Jeesukselle Halleluja? (Oliko se sittenkin Hoosianna?)

Kuukanniemen 5.luokan "Pimatsut" joukkeen voittoisat hymyt! Tytöt lauloivat kauniisti ja saivat huippupisteet!

VirsiSKABA oli rakenteeltaan aivan vastaava kuin valtakunnallisesti järjestettävä Virsivisa. Visaa järjestää Lasten Keskus yhdessä paikallisseurakuntien ja koulujen kanssa.

Tänä vuonna se jäi kuitenkin monen koulun ohjelmasta pois kun koulut olivat päättäneet osallistua METKU-kuoroihin. Sen ohjelmanharjottelu osui samaan aikaa Virsivisan kanssa. Metku- kuorojen hieno(loppuunmyyty) konsertti olikin
kevättalven aikaan.

Valtakunnallinen Virsivisa visailtiin kouluilla ja seurakunnissa. Hiippakunnallinenkilpailu oli Luumäellä huhtikuussa. Kisan huipennus oli Kuopion Kirkkopäivien yhteydessä  17.5. Kuopion musiikkitalossa.

VIRSISKABAn tarkoituksena oli edistää virsilauluharrastusta koululaisten keskuudessa. Ainakin näiden virsien osalta tavoite saavutettiin. Virsivalikoima oli musiikillisesti monipuolinen, koulun kannalta käyttökelpoinen ja lapsia kiinnostava.

Kisan palkinnoiksi Lemin seurakunta lahjoitti kaikille kisaan osallistuneille lakuja.

Kirkonkylän koulun 4.luokka. Menestys kisassa oli erinomainen! Puolet saivat maksimipisteet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *