Siirry suoraan sisältöön

Fantastinen kestävyysvaje ja Gallen-Kallela

Taikalyhdyn näyttelykesään Lemin vanhassa kirjakaupassa kuuluu kaksi näyttelyä: Tokelius-akatemian pistävän humoristinen valokuvamanipulaatio sixpack-hallituksesta ja Akseli Gallen-Kallelan ainutlaatuisia heliogravyyreja.

Touko Yrttimaa edusti Tokelius-akatemiaa näyttelyn avajaisissa lauantaina.

Kun Touko Yrttimaan ja muiden tokeliuslaisten hampaissa viime kesänä olivat Suomen presidentit, nyt osansa huumorin ruoskasta saa maan kaksivuotias hallitus. Se nimesi itsensä sixpackiksi, ja se esiintyy myös Fantastinen kestävyysvaje -näyttelyn julisteessa.

– Hallituksen taival on vienyt sote-sotkusta toiseen, aiheita on löytynyt, Yrttimaa sanoo.

Hallituksen ohella tokeliuslaiset manipuloivat tunnettua muotibrändiä ja sen kuvakieltä. Touko Yrttimaa kertoo, että kuvien ja nimien kanssa on oltu tarkkoina, ettei päästetä syyttämään kopioinnista eikä muustakaan.

Siksi Vitton-kuvat on katsottava läheltä ja tarkkaan. ”Mainosten” kasvot ovat tuttuja, nimetkin tutunoloisia. Ja sanomisissa on joskus enemmän totuutta, kuin yleisesti on tiedossakaan, Yrttimaa kertoo.

Hallituksen ohella kuvissa esiintyy myös opposition kasvoja; tekijät ovat olleet siinä suhteessa tasapuolisia politiikkaa suomiessaan.

Fantastista kestävyysvajetta päästään katsomaan nimenomaan Lemillä, jota varten kuvat on tehty. Touko Yrttimaa uskoo, että uudet kuvat uppoavat Taikalyhdyn yleisöön siinä missä viimekesäisetkin. Huumori puhuttelee, terävämpikin.

Gallen-Kallelaa kuvin ja elokuvassa

Toiseen Taikalyhdyn huoneeseen Aapo Pekari pystytti näyttelyn Akseli Gallén-Kallelan sata vuotta vanhoista grafiikan lehtiä – heliogravyyreja. Taiteilija kaiverrutti 40 Kalevala- ja Karjala-aiheisia kuviaan grafiikaksi, ja niistä osan Pekari kokosi näyttelyksi.

Lemminkäisen äiti on yksi näyttelyn töistä.

Elokuvaaja Tapio Lundgren puolestaan teki 1980-luvulla dokumenttielokuvan Akseli Gallen-Kallelasta.

– Elokuva palkittiin Tampereen filmijuhlilla, mutta sitten se painui unholaan. Sitä ei ole esitetty edes televisiossa, Aapo Pekari kertoo.

Audiovisuaalisen arkiston Kavan avulla elokuva saatiin nyt Taikalyhdyssä esitettäväksi. Avajaisiin se ei ennättänyt, mutta jo ensimmäisellä näyttelyviikolla se on nähtävissä Suomen pienimmässä elokuvateatterissa.

Taikalyhdyn näyttelyt ovat avoinna aina elokuun 25. päivään saakka tiistaista sunnuntaihin kello 12-16.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *