Siirry suoraan sisältöön

Mäntyperä juhlistaa käsityön vuotta

Teksti ja kuvat: Kaija Lankia

Käden taidot ovat vahvasti esillä Savitaipaleen Mäntyperän tämän kesän näyttelyssä.

Taru Järvimies on virkannut mm. kastemekon. Päivi Pihamon luonto- ja eläinuvista avajaispäivinä oli vasta maistiaisia.

Näyttelyn emäntä Sirkka-Liisa Vaalivirta esitteli lauantain avajaisiksi ensimmäisenä tuvan tyhjiä seiniä: Päivi Pihamon valokuvasuurennokset eivät ehtineet ajoissa, vaikka ne kahteen kertaan oli tehty ja luvattu. Joko kuvavalmistamo tai posti petti.

Kammarissa kuitenkin oli näytteeksi Pihamon töitä. Talvinen auringonnousu Partakoskella vilvoitti mukavasti hellepäivänä, Paavo-aasi kirmasi iloisesti kohti kuvaajaa.

Kissat kuuluvat myös Päivi Pihamon malleihin.

 

Tauno Paukkunen on kätevä käsistään. Koivun tuohi taittuu virsuiksi, rasioiksi, konteiksi ja vaikka miksi. Luostolla hän näki tuohesta taivuteltuja kuutioita ja päätti tehdä samanlaisia.

– Lopussa minulla olivat punoksen irtonaiset päät käsillä ja ihmettelin vaimolle, miten niistä pääsee eroon. Tämä neuvoi heittämään  ne pesään, Paukkunen kertoili.

Päät löysivät kuitenkin paikkansa ja tuohesta syntyi kuutio jos toinenkin, Tauno Paukkunen näyttää.

Taru Järvimiehen käsitöitä Mäntyperällä on ollut ennenkin esillä. Myyntinäyttelyn suosikkeja ovat ommellut tai virkatut humoristiset hahmot. Sellaisia on nytkin näytteillä.

Pienet sydäntyynyt tulevat kehitysvammaisten Koivutuvan päivätoimintaryhmältä. Siellä on ahkeroitu myös mm. koruja. Villasukat ovat talon emännän ahkerista käsistä.

 

Mäntyperän näyttelykesä on järjestyksessään jo 19:s. Vuosien varrella Sirkka-Liisa Vaalivirta on tarjonnut kodin jo 55 näyttelylle.

Kävijämäärät eivät yllä tuhansiin, mutta on oma intiimi ja omaperäinen  lisänsä seutukunnan kulttuurikesään.

Kesäkuun aikana näyttely on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 12-17, heinä- ja elokuussa sopimuksen mukaan.

Terttu Kultanen (vas.) ja Sirkka-Liisa Vaalivirta näyttelyn avajaisissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *