Siirry suoraan sisältöön

Kesän kukat ja talven askareet Armaksen talossa

Kolmekymmentäviisi vuotta sitten Pirjo Lindbergillä ja Hanna Meuronen-Majamaalla oli yhteisnäyttely Lappeenrannan taidemuseossa. Tällä viikolla ystävysten teoksia on nähtävillä Armaksen talossa Suomenniemen Kiesilässä.

Pirjo Lindberg antoi vanhoille kirjankansille uuden elämän postikoteloina ja kirjanmerkkeinä.

– Olemme me siinä välissäkin yhteisiä näyttelyitä pitäneet, Hanna on ollut vieraanani Torniatelljeessa, Pirjo Lindberg kertoo.

Hän toteaa, että tuttujen taiteilijoiden kutsuminen näytteilleasettajiksi on riskittömämpää, kun näyttely on avoinna vain lyhyen aikaa. Tämän kesän näyttely avattiin viime perjantaina ja se on avoinna ensi sunnuntaihin saakka.

Hanna Meuronen-Majamaalla on tänä kesänä töitä myös Art Paimensaaressa Savitaipaleella.

Hanna Meuronen-Majamaa maalaa voimakkailla väreillä hyväntuulisia kuvia.

Kasveja ja kirjoja

Pirjo Lindbergin omien töiden teemana tänä kesänä ovat kukat.

– Maalasin ulkomuistista viime kesän lumpeet läheiseltä lammelta. Lumien sulettua kävin tarkistamassa, että olin maalannut maiseman oikein. Se piti paikkansa, mutta tänä kesänä ei lumpeita ollutkaan – majavat olivat ne syöneet, taiteilija kertoo.

Lummeteemaa hänellä on myös parissa pienemmässä työssä sekä isommassa taulussa, jossa lumpeita kuvataan sammakoiden näkökulmasta, hieman pelottavinakin.

Viime kesän mustikat ja kantarellit ovat myös päässeet Armaksen talon seinälle, samoin monet muut kasvikuvat pienemmissä ja suuremmissa töissä. Kukkivat omenapuut ovat tältä kesältä.

Kantarellit ovat viime kesän hyvää satoa.

 

Toinen kantava teema ovat kirjat.

– Pimeän talven aikaan tykkään näperrellä jotakin. Tänä vuonna tartuin vanhoihin kirjoihin, joita mieheni oli hävittämässä. Otin niistä kannet talteen ja tein seinälle ripustettavia ”lähtevän postin” lokeroita, Lindberg kertoo.

Irti leikatusta palasta syntyi kirjanmerkkejä uusien kirjojen väliin.

Kirjat on numeroitu mittanauhasta leikatuilla numeroilla.

– 150 koteloon numeroita riittää, mutta niin pitkälle en ole ehtinyt hän kertoo.

Kirjateemaa ovat myös pienet miniatyyritaulut. Pienistä puutikuista on syntynyt kirjahyllyjä kirjoineen. Toisissa niitä on enemmän, toisissa vähemmän.

Tämä miniatyyrikirjahylly on hieman sekaisin.

 

Farkuista vaikka mitä

Lemiläinen Tuula Salmi on hänkin nerokas tuunamaan tavaroita uuteen tehtävään. Kirjankansista hän teki viime kesäksi käsilaukkuja, tämän kesän materiaali ovat vanhat farmarihousut.

Farkuntaskuista syntyy laukkuja ja lompakoita, lahkeensuista vaikkapa vessapaperiteline.

 

Tuula Salmi on tuunannut vanhoista farkuista mm. olkalaukkuja.

– Näitä myyn myös Lemin maalaismarkkinoilla, Salmi kertoo.

Ensi lauantain musiikkijuhlatorille Tapuliaukiolle  hän tulee kuitenkin lampaiden kanssa; Tuula Salmi ideoi kotiseutuyhdistyksen matkamuistokilpailuissa monta lammasaiheista tuotetta, ja on niitä ahkeroinut pitkin talvea.

Armaksen talon antia täydentävät viime kesän tapaan Säde Kankaan barbinvaatteet ja Eija Kiviluodon korut.

Näyttely on avoinna sunnuntaihin saakka joka päivä kello 12-18.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *