Siirry suoraan sisältöön

Kateeksi käy – nyt kuvien kanssa

Eukkomamma on nyt kateellinen. Ehkä pitäisi muidenkin lemiläisten olla.

Eukkomamma on tätä kirjoittaessa reissun päällä lounaisrannikolla, eikä nyt Kemiönsaaressa käy kateeksi ketään. Päinvastoin, moni voisi olla kateellinen eukkomamman merenläheiselle laiskottelulle.

Mutta viikonloppuna Uudessakaupungissa, Laitilassa ja Raumalla pisti välillä kadehtimaan varsinaissuomalaisten elinoloja. Laitilan kaupunkikeskustassa on ihan Katteisten kivi, jolle kulkija voi istahtaa kateuttaan viljelemään.

Kun eukkomammaa pidettiin hyvänä, vietiin hänet lauantaina Lappiin, siis entiseen Turun läänin kuntaan, joka nykyään on Raumaa. Siellä vietettiin Löylypäiviä monine tapahtumineen. Paikallinen kiuastehdas lie innoittanut kyläjuhlien viettoon, ja Narvijärven rannalla tarjottiinkin ilmaiset löylyt niin lappilaisille kuin kulkijoille.

Rauman uimarannoilla – myös entisellä Kodisjoella – tuntuu olevan ihan sääntö, että huoltorakennukset ovat komeita ja niissä on saunat kaikelle kansalle – pientä maksua vastaan. Kuulemma ihan ilmaisiakin löylyjä jossain kyläyhdistykset tarjoavat.

Kodisjoen saunan rantakalliolla oli tanssilavakin.

Lemin uimarantojen varustuksista puuttuvat saunat, vaikka kiuastehdas Lemilläkin on. Eukkomamma muistelee, että joskus takavuosina ainakin kirkonkylän rantaan saunan rakentamista suunniteltiin – vai lämpimiksikö vain puhuttiin, kun ei löylyjä ollut…

Ehti eukkomamma kadehtia paljon muutakin: upouutta Ruonan kylätaloa, joka oli rakennettu Leader-hankkeena ihan alusta alkaen.

Kylätalon ei aina tarvitse olla vanha koulu tai vastaava.

Ja Lapin kirkonkylässä olevaa vanhaa kartanoa, jossa toimii matkailijoiden opastuskeskus, useita käsityömyymälöitä, kahvila ja vaikka mitä. Jotenkin tuli mieleen, että sellaiselle olisi paikka Lemin vanhassa pappilassa…

Voisiko näin vilkasta olla myös Lemin vanhassa pappilassa?

Varsinais-Suomessa on kuntaliitoksia tehty jo yhden kierroksen verran. Niiden jäljiltä Uudenkaupungin Kalanti ja Rauman Lappi ja Kodisjoki vaikuttivat vielä eläviltä kyliltä, vaikka kuulemma palveluita on hävinnyt.

Suomea pitää matkailla ristiin rastiin ahkerasti, että ehtii päivittää muutokset. Sunnuntaina kun poikettiin Sastamalan osassa, joka edelliskerralla oli Äetsää ja sitä ennen Keikyää. Tämä paikka, jossa nyt ollaan, taitaa olla alkuperäiseltä nimeltään Västanfjärd, mutta nyt siis Kemiönsaari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *