Siirry suoraan sisältöön

Kirjanpainaja tekee tuhojaan

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Ympäri seutukuntaa näkee ikävästi kellastuvia kuusikoita, jotka muutamassa viikossa kuolevat pystyyn.

Keskeltä tervettä metsää kasvavaa kuusikkoa, joosa jo muutama puu on kuollut pystyyn.

Syynä on kirjanpainaja, pienen pieni kuoriainen, ruskehtavanharmaa puikula, parin, kolmen millin mittainen. Se poraa pyöreitä reikiä kuusen kaarnaan ja sisään päästyään rakentelee huiman määrän toukkakäytäviä. Siinä sitä sitten jyrsitään kaikki nila, kunnes kuusesta kuori lohkeaa, neulaset kuivuvat ja puu kuolee.

Kirjanpainaja jättää puun kylkeen ikäänkuin kirjoitusta.

Joskus ennen tällaisia puita upotettiin järveen, jotta elikot kuolivat, mutta nykyisellä metsätaloudella siihen ei liene mahdollisuuksia. Joku tuhohyönteistutkija sanoikin, että sitä saa mitä tilaa. Nykyinen metsätalous kasvattaa puupeltoja, on puhtaita kuusimetsiä, mäntymetsiä ja koivikoita. Kaikilla näillä on omat tuholaisensa.

Sekametsien puolestapuhujia riittää, mutta nykyiset korjausmenetelmät eivät oikein sovellu sellaiseen. Lisäksi hirvituhot ovat suosineet kuusta, sitä on istutettu sinnekin, mihin oikeastaan olisi kuulunut hirven herkku mänty.
Myrskytuhot ovat vaurioittaneet metsiä,ja luultavasti myös ennallistaminen tuo näitä harmillisia tuholaisia. Kirjanpainajaa kuusi pystyy tavallisena vuonna torjumaan itse pihkallaan, mutta tänä vuonna torjuntaan eivät pysty tuhannet tikatkaan!

Varsinaista myrkkyäkään tähän harmiin ei ole. Etelä-Karjalassa kuusikoita onkin nyt jo hakattu mahtavat määrät toukkatuhojen tieltä, ja lisää olisi kiireesti kaadettava, ellei sitten tarvitse valtavia määriä lautaa, lankkua tai polttopuuta. Muuhun kuollut kuusi ei kelvanne.
Vaikka kirjanpainaja nyt lienee jo pudottautunutkin karikkeeseen talvehtimaan, noin 10-15 cm syvyyteen, niin keväällä ensimmäisten lämpimien tullessa ne havahtuvat lentoon ja etsivät uudet terveet kuusikot joihin ne levittäytyvät herkuttelemaan.

Ihan pieniin puihin ne eivät koske. Tuhot käyvätkin täysikasvuisessa  metsässä.

Aukon laidassa vanha kuusikko on saanut tuholaisen vieraakseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *