Siirry suoraan sisältöön

Sienten merkeissä Hakamäellä

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen syyskokouksessa Hakamäen museotuvalla puhuttiin sienistä ja tunnistettiin niitä.

Sienistä koottiin myös näyttely museon tuvan pöydälle.

Sienistä koottiin myös näyttely museon tuvan pöydälle.

Varsinainen kokous alkoi kello 18, mutta sitä ennen hallitus kävi läpi omaa kokoustaan  ja keräsi pois viitat kesäiseltä luontopolulta.

j. Olli Vanamo, jäsenet Maarit Pesu ja Sanna Kokkola sekä sihteeri Mervi Helenius irrottelevat laminoituja luontotarinoita polun varren opastekepeistä.

Puheenjohtaja Olli Vanamo, jäsenet Maarit Pesu ja Sanna Kokkola sekä sihteeri Mervi

Yleisen kokouksen ohjelmaksi oli pyydetty sienistä kertomaan Etelä-Karjalan sieniseuran Martti Hakala Lemiltä , eikä huono valinta ollutkaan. Eloisasti ja varsin asiantuntevasti hän esitteli sieninäytteitä, ja kertoi niistä. Kukapa olisi tiennyt , että kehnäsienen jalan rengas on ylen herkullinen -kannattaisi kuulema myydä ranskalaisiin ravintoloihin…

Martti Hakala jakoi tietoa sienistä.

Martti Hakala jakoi tietoa sienistä.

Jonkin verran moitteita saimme näytteiden laadusta. Kun esimerkiksi metsässä möyrinyt etsijä löysi vain yhden valkoisten kärpässienten paikan, jossa neljä oli jo lähes tunnistamattomia, ja juuri ja juuri sai viidennen juurituppineen ylös nähtäväksi, niin moitetta laadusta tuli.

Kuitenkin kaikki lopulta ymmärsimme tämän tappavan myrkyllisen sienen pienet erot herkkusieneen, jonka itiöpöly on vanhemmiten tummaa, kun tämän pahalaisen on väritöntä.

Kiinnostuneina museotuvan pihalla seisottiin, joitakin sieniä jopa maistettiin, ja ohjeita käyttöön ja säilöntäänkin saatiin

Kiinnostuneina museotuvan pihalla seisottiin, joitakin sieniä jopa maistettiin, ja ohjeita käyttöön ja säilöntäänkin saatiin.

Lopulta suuri osa kelvollisista ja kelvottomista sienistä olivat vielä nähtävillä museotuvassa lautasille nimikoituina..
Kokousta jatkettiin sitten sääntömääräisillä asioilla. Henkilövalinnat, jäsenmaksut ja kokousilmoitukset lähes läpihuudettiin, vain pöytäkirjantarkastajat valittiin ihan uudet, Raija ja Heimo Lipiäinen valittiin tähän tehtävään.

Kauralyhteiden hinta päätettiin, myyjäisiä ja tapahtumia suunniteltiin. Antti Saramies kertoi nieriän voivan paremmin kuin pitkään aikaan. Jotkut epäilivät kuitenkin ,että kalastusrajoitusten valvomista ei ole tarpeeksi ja Antti toivotti tervetulleeksi kaikki vartijoiksi haluavat.
Kalenteri tilauksia ottaa Maarit Pesu, ja kauralyhteitä saa Ismo Hölsältä, Mäntyperän luontopuodista sekä sihteeriltä , varata voi jo nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *