Siirry suoraan sisältöön

Puhdasta tulee kuin Savitaipaleen pesulassa

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen Urheilutiellä entisen huoltoaseman tiloissa hurisevat koneet ja pehmeän lämmin, hiukan kosteahkon tuntuinen ilma rehevöittää runsaat kaktukset, jotka ovat nupulla ja vain odottavat röyhähtääkseen kukkaan.

kaktukset


Pesulan omistaja Helka Mäntykivi ja jo 4,5 vuotta tässä työpaikassa viihtynyt Tiina Saalasti vetävät lakanoita.

naiset

Kaikesta näkyy, että hommaa on yhdessä harjoiteltu jo kauan, kumpikin tietää mitä ja miten on tehtävä. Ritva Hölsä tulee hakemaan puhtaita mattojaan, ja Helka kutsuu hänetkin kuvaan, ja kappas vain tässä kuvassa onkin salaisia juhlavuosia enemmän kuin moni arvaakaan. On täysiä vuosia, ja jo hiukan ohitettuja, meneillään oleviakin, ihan salaa pidettyjä. Onnea vain!

Kuvassa vas. Tiina Saalasti, Ritva Hölsä ja Helka Mäntykivi.

Kuvassa vas. Tiina Saalasti, Ritva Hölsä ja Helka Mäntykivi.

Pesulatoiminta aloitettiin Juurevan alakerrassa vuonna 1994 (huom. vuosi!), lehtimainoksessa luki ”Kirkonkulman Pesutupa, itsepalvelu”. Helka teki muutakin työtä siinä sivussa, terveyskeskuksen yövuoroja kymmeniä vuosia, oli sahallakin välillä, ja mitä lie ehtinytkään, työtä kun ei ole milloinkaan pelännyt.
2006 tuli muutto tähän kiinteistöön, jota ei vuokrattu, joten se oli ostettava. Isoon ruutuvihkoon on kerätty leikekirjaa. Hiukan Helkaa harmittaa, ettei tullut hankittua kunnon kirjaa, sitä kun ei arvannut, että näin pitkään jatkuu. Mutta kirjassa on mukavia muistoja vuosien varrelta. On ollut ihania työntekijöitä, joku viihtyi tässä raskaassa työssä yli kymmenen vuotta.
Kun kyselen, mistä johtuu, että työntekijät viihtyvät, Helka vain hymyilee herttaisesti, ja sanoo olevansa kiitollinen hyvistä työntekijöistä. Kesäksi otetaan aina kolmas, sillä silloin on todella kiirettä, kun kesämökkiläisetkin tuovat töitä.

On todella tärkeää, että mökkiläiset ovat pesulan omakseen ottaneet, tuumaa Helka. Ja kun viimekesäinen kesätyttökin kyseli jo valmiiksi paikkaa ensi kesäksi, asiat ovat hyvällä mallilla. Pesulassa pestään kaikkea mahdollista vesipesupyykkiä, jopa pikkupyykkiä. Kemiallista pesua ei ole.
Leikekirjan sivulla on hauska kuva vuodelta 2008, siinä Helka oli laakapesemässä isoa mattoa, kun toimittaja tuli juttua tekemään.

leike

Laakapesukin yhä onnistuu pesulassa, mutta ei enää Helkalta. Hän sanoo tekevänsä hiukan keveämpiä hommia nykyään, mutta eläkkeistä hän ei oikein tiedä, eikä paljon mietikään. Ja Tiina kertoo tykkäävänsä oikeasta ruumiillisesta työstä. Tässä työpaikassa hän sanoo viihtyvänsä, kun päivä ei ole hirmu pitkä, ehtii kotonakin jotain tehdä, ja onhan ne lapset..
Pesula on auki talviaikaan loka-huhtikuun loppuun ma-ti ja pe klo.10-15, kesällä arkisin klo. 9-16

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *