Siirry suoraan sisältöön

Pähkinänakkeli viihtyy edelleen Paimensaaressa

Kuva ja teksti Eeva Jokipelto

Savitaipaleen Paimensaaressa Rautionpolulla on käynyt jo yli kahden kuukauden ajan aterioimassa Siperian-matkalainen pähkinänakkeli, joka muutama vuosi sitten ilmestyi lokakuussa samalle syöttöpaikalle ja viipyi täällä maaliskuun alkupuolelle asti.

nakkeli


Pähkinänakkelien lajeja asustaa myös muun muassa. Baltiassa ja Keski-Euroopassakin, mutta värin perusteella ja lintubongareiden mukaan tämä sukkulamainen lintu on juuri siperialainen laji, joka saattaa vaeltaa 2.000 kilometrinkin matkan.

Sen selkäpuoli on sininen ja sen tunnistaa siitä, että se liikkuu yleensä pää alaspäin ylhäältä alas puun rungolla. Se ei ole edes kovin arka, ja viihtyy tiaisparvessa. Se saattaa syödä oravien lähellä ja jäädä viimeiseksi, kun muut linnut pyrähtävät pelästyneinä pois.

Oravan tavoin se myös hamstraa siemeniä, mutta piilottaa ne puun koloihin.

Se on hyvin vikkelä, joten sitä on vaikea saada kameran tähtäimeen. Allekirjoittanutkin sai sen vangittua videonauhalle ja siitä yksittäiskuvaksi. Tuuli oli sen verran kova, että sen höyhenet olivat pörröllään, eikä sen sukkulamaisuus siksi tullut oikein esille.
Näitä oli aluksi kaksi, mutta vain toinen jäi. Edellisellä kerralla se oli vielä huomattavasti harvinaisempi, koska bongareita kävi jopa Oulun seudulta asti kovasta pakkasesta huolimatta.
Jäämme odottamaan, kuinka kauan tämä yksilö tällä kertaa jää iloksemme.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *