Siirry suoraan sisältöön

Naiset vahvoina Martin pilkissä Luostolla

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Ihanana aurinkoisena päivänä Luostolla oli suuren kansanjuhlan tuntua. Ympäri maan ja ulkomaita myöten kansaa oli saapunut vuosittain pidettävään pilkkitapahtumaan.

Martin pilkkiin otti osaa noin 2.500 kalojen narraajaa.

Martin pilkkiin otti osaa noin 2.500 kalojen narraajaa.

Etukäteen Ahvenlampeen oli laitettu jään alle mahtava määrä kaloja, oheisohjelmaa oli harjoiteltu, mahtavia palkintoja hankittu ja mikä hankalinta, sääkin tilattu parhaana mahdollisena, vaikka räntäsadetta hiukan lupailtiinkin.
Noin 2.500 pilkkijää valui jäälle värikkäänä virtana, eikä aikaakaan, kun kairat kiertyivät lähes metriseen jäähän. Katselin aidan takaa mukavaa oheisohjelmaa, entiseen malliin tytöt tanssahtelivat äitien talkoilla tekemissä puvuissa, joita oli kuulema kertynyt jo melkoinen varasto. Olivatpa tytöt itsekin olleet mukana auttamassa.

Pienet tytöt punaisissaan livahtivat kameraa nopeammin tanssinsa jälkeen piilosille yleisön joukkoon, mutta somaa oli katsella ”Monotokan” esitystä.

Hiukan isommat tytöt ("Jutatokka") olivat noenneet kasvonsa, ja esittivät ohjelmansa harmaissa asuissaan

Hiukan isommat tytöt (”Jutatokka”) olivat noenneet kasvonsa, ja esittivät ohjelmansa harmaissa asuissaan.

 isojen tyttöjen raikkaan sininen  "Jutarinki" pyörähteli somasti taustanaan  nautinnollisesti pilkkivä joukko.

Isojen tyttöjen raikkaan sininen ”Jutarinki” pyörähteli somasti taustanaan nautinnollisesti pilkkivä joukko.

 Eipä aikaakaan, kun pilkkijöiden joukossa kuului kohahdus, keltapukuinen Kemijärven mies (kuva keskellä) veti avannosta valtavan vonkaleen, hopeiset kyljet vain sätkivät auringossa.

Eipä aikaakaan, kun pilkkijöiden joukossa kuului kohahdus, keltapukuinen Kemijärven mies (kuva keskellä) veti avannosta valtavan vonkaleen, hopeiset kyljet vain sätkivät auringossa.

Etsin pilkkijöiden joukosta naisihmistä haastateltavaksi, ja  auringosta täysin rinnoin nauttiva Kaija Pyhäjärvi sattui kameran eteen.

nainen

Hän kertoi tulleensa Pohjois-Norjasta Podsfjordista asti kisaamaan. Vielä ei kalaa ollut tullut, mutta olihan tuota vielä aikaa.
Lasten pilkkikoulussa Sodankylän perhokalastajat neuvoivat ja avustivat lapsia. Lions Club Sodankylä lahjoitti kaikille pilkkivavan ja pilkin, ja avannot oli lapsille kairattu valmiiksi. Kaikki lapset saivat myös palkinnon, karkkipussin.

Tässä kuvassa pilkkii Janette Salmi äitinsä Annen kanssa.

Tässä kuvassa pilkkii Janette Salmi äitinsä Annen kanssa.

Yksi ahvenkin oli jo tullut, sekin näkyy juuri ja juuri kuvassa. Sillä taisi tulla lopulta toinen palkinto lasten sarjassa
Pilkkimisen välissä saattoi osallistua myös umpilumijenkka-kisaan, ja kas kummaa. Vaikka Kaija Pyhäjärvi ei saanut yhtään kalaa, eikä voittanut siis pilkissä, niin tämän kisan hän veti komeasti kittiläläisen parinsa Veikko Korhosen kanssa. Palkintona taisi olla ”kristallia” ja kännykkä.
Arvontaa odotettiin innokkaasti, ja koska kaiken piti olla todella virallista, paikalla oli myös virkavalta.

.Ja katsokaa, LUU-5:lla ajavat jälleen pohjoisen poliisit.

.Ja katsokaa, LUU-5:lla ajavat jälleen pohjoisen poliisit.

Kilpi on uudessa autossa. Mmaksaa kuulema 1000 euroa siirtää vanha rekkari uuteen autoon.Tässä tuota ihmettä tarkastelevat Kaipiaisista lomalle tulleet Marja ja Matti Vaalivirta.

Ehkä meille huonomuistisille olisi hyvä idea, ettei aina tarvitsi opetella uutta rekkaria, kun autoa vaihtaa…
Arpoja oli painettu 7.000 kpl, ja myyty 6533. Molemmat Opel Corsat menivät naisille, Anna Puranen ja Lahja Porsanger saivat autonavaimet käsiinsä, mutta upean punaisen mönkijän voitti 7-vuotias Ailu Sivula. Mahtaa olla poika mielissään. Perämoottorin veneeseensä sai arpanumerollaan Heta Ylijääskö.
Varsinaisessa pilkkikisassakin naiset olivat vahvoilla. Sen voitti Aino Kokkarinen 6,6 kalakilollaan, ja sai päältä ajettavan ruohonleikkurin. Pihaa kuulema piisaa, ja pojanpoika oli toivonut juuri tällaista vekotinta, joten sai tulla ajamaan sen syrjemmälle. Leikkuri meni Inarin Partakkoon.

Toiseksi tullut Jouni Siirtola vei perämoottorin Sodankylään. Kristiina Javas kolmantena tarvitsi apua viedäkseen  55-tuumaisen television Pyhälle.
Miesten sarjassa sentään palkittiin kolme miestä,Jouni Siirtola, Antti Tolvanen , ja huomattavan nuori Lasse Pöysti! Nuorten sarjassa palkittiin Eero Jänkälä, Pinja Suutari ja Joni Koskela ja naisten sarjassa Anni Kokkarinen, Kristiina Javas ja Riitta-Liisa Särkelä.

Mainittakoon, että palkinnoille (hyville!) saattoi päästä jo muutaman sentin sintillä, josta mainio juontaja Jorma Korhonen tiukkasi, että ”miten sait ylös, oliko vaikea vetää?”
Hieno päivä, hieno kisa. Ensi vuonna kisataan uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *