Siirry suoraan sisältöön

Art Paimensaari juhlii Matti Rautiota, 85

Teksti Eeva Jokipelto

Kesällä 2015 juhlitaan Savitaipaleen Paimensaaressa taidemaalari Matti J. Raution retrospektiivisellä eli takautuvalla näyttelyllä, johon näyttelyn isäntä on kutsunut vieraiksi savitaipalelaisia tai savitaipalelaislähtöisiä jo muuallakin kunnostautuneita tai aktiivisesti maalausta harrastaneita kuvantekijöitä.

Matti J. Rautio: Rannalla soi blues. 2015. Kollaasi.

Matti J. Rautio: Rannalla soi blues. 2015. Kollaasi.

Itse näyttelyn isäntä Matti J. Rautio syntyi Viipurissa 1930. Hänen isänsä oli taidemaalari Väinö Rautio, joka oli aikoinaan perustamassa sekä Viipurin Taiteilijaseuraa että Lappeenrannan Taiteenystäviä (myöh. Taideyhdistystä) ja Lappeenrannan piirustuskoulua. Sodan jälkeen perhe asettui asumaan Lappeenrantaan, mistä käsin oli vietetty kesiä Savitaipaleella jo vuodesta 1935.

Paimensaaren ateljee valmistui 1948. ’Viralliset’ näyttelyt siellä aloitettiin vuonna 1970. Väinö Rautio kuoli v. 1974, minkä jälkeen Matti J. Rautio on puolisonsa taidegraafikko Eeva Jokipellon kanssa jatkanut näyttelyperinnettä jo yli 40 vuotta. Molemmat työskentelevät edelleen.

Matti J. Raution osuus näyttelyssä käsittää kollaasi- ja akvarellimaalauksia eri kausilta. Vanhin työ on 6-vuotiaana maalattu pieni maisema-aihe, uusimmat 1950 -70 -lukujen luonnoksista tehtyjä kollaasimaalauksia, jotka ovat syntyneet vuosina 2014 ja 2015. Töihin taiteilija on saanut inspiraation luonnosta, joskin niistä on usein vaikea löytää esittävää aihetta, ja ne vuorottelevat ei-esittävien (abstraktien) matemaattisten kuvioiden kanssa, mikä esittämistapa onkin Matti J. Rautiolle ominaisinta.

Vuosikymmenien mittaan eri materiaalein toteutetuista teoksista saa tämän kesän näyttelyssä hyvän läpileikkauksen. On hiekkaa, tuohta, puuta. Öljymaalausta Matti J. Rautio on harrastanut hyvin vähän, nopeasti kuivuvaa akryylia kausittain, ja sitäkin usein yhdistettyinä kollaaseihin. Viime vuosina hän on siirtynyt aivan uudentyyppiseen työtapaan.

Matti J, Rautio: Tuuliajolla. 2014. Kollaasi.

Matti J, Rautio: Tuuliajolla. 2014. Kollaasi.

 

Eeva Jokipelto. Mummo. 2015. Multigafiikka.

Eeva Jokipelto. Mummo. 2015. Multigafiikka.

Näyttelyssä on kaksi osaa, joissa molemmissa isäntäpari on mukana:

I näyttelyosuus 30.6. – 26.7.

Vierailijoiksi Matti J. Rautio on juhlanäyttelyynsä kutsunut Hely Hyrkkäsen (pääsi Eläkeliiton valtakunnalliseen näyttelyyn kevättalvella 2015), Maire Laarin (esillä Etelä-Karjalan Taideyhdistysten aluenäyttelyssä Imatran Taidemuseossa 2014) ja Arja Touran (Lappeenrannan Taideyhdistyksen näyttelyssä 2013). Mukana ovat myös Kansantaideyhdistyksessä esillä olleet ja ns. ’Keskiviikkokerhossa’ maalausta vuosina 2013 – 2015 harrastaneet Milja Markku ja keraamikko Aila Lammi. Lehtikuvistaan tuttu Pirjo Havo on myös kutsuttu tähän näyttelyyn.

Milja Markku: Syksyn hehkua. 2014. Öljy.

Milja Markku: Syksyn hehkua. 2014. Öljy.

Pirjo Havo: Vesi juoksee. Valokuva.

Pirjo Havo: Vesi juoksee. Valokuva.

II näyttelyosuus 28.7. – 16.8.

Tähän näyttelyyn tulevat myös luolamaalauksista innoituksensa saanut lasitaiteilija Eila Juuma, Jasu Rouhiainen veistoksineen, kiviseppä-artesaani Pirjo Martikainen ja perheen piiristä Maarit Vepsä (kollaaseja), Joanna Lamberg (maalauksia) ja Katri Jokipelto (valokuvia). Kaksi viimeksi mainittua tulevat Eeva Jokipellon seuraksi videohuoneeseen.

Joanna Lamberg: Unelmat tulevat. 2015. Tussi.

Joanna Lamberg: Unelmat tulevat. 2015. Tussi.

Matti J. Rautio: Rannalla soi blues. 2015. Kollaasi.

Pihan valloittaa jälleen veistoksillaan Pertti Kuorttinen. Näyttelyssä on myös taidearvonta.

Musiikkipitoisia sunnuntaitapahtumia tullaan järjestämään kuten ennenkin 12. ja 26.7. Kahveja keittävät niissä Martat. Näyttelyihin pääsy on vapaa.

Kotisivua www.artpaimensaari.com päivitetään pitkin kevättä 2015.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *