Siirry suoraan sisältöön

Omavarainen yhdistys vakuutti koordinaattorin

Suomen kotiseutuliiton Kotiseutumuseoiden helmet -hankkeen koordinaattori Sini Hirvonen vaikuttui Lemin kotiseutuyhdistyksen monipuolisesta toiminnasta vieraillessaan museolla viime sunnuntaina.

Särä on Lemin kotiseutuyhdistyksen omavaraisuuden perusta.

Särä on Lemin kotiseutuyhdistyksen omavaraisuuden perusta.

Tässä hänen päällimmäiset mielikuvansa Lemin-käynnin jälkeen:

– Särä on loppuun asti hiottu tuote: 1000 vuotta vanha resepti, kiireettömästi valmistettu perinneherkku paikallisista tuotteista, viimeistelty kattaus, ja päälle saa hyvä mielen! Erittäin hyvä ruokamatkailutuote, joka kiinnostaa laajalti.

– Yhdistyksen omavaraisuus: Särätoiminnalla pyöritetään tapahtumia, kotiseuturadiota… Yhdistys ei ole mukana matkailumarkkinointiverkostoissa, koska asiakkaita riittää muutenkin. Se ei myöskään hae avustuksia, koska ei tarvitse niitä omavaraiseen toimintaansa. ”Jää sekin raha jollekin muulle, tarvitsevammalle.” Omavaraisuus tuo myös itsenäisyyttä. Tämä on myös yksi yhdistyksen viesteistä muille: Miksi yhdistys ei voisi olla itsenäinen? Ei pidä odottaa valmista keneltäkään, vaan toimia itse! Jokaisesta pitäjästä löytyy varmasti paikallinen erikoisuus, jota voisi hyödyntää matkailussa.
– Särätoiminnan työllisyysvaikutukset: säräemännät, raaka-aineiden tuottajat. Ei ole ollenkaan tavallista että kotiseutuyhdistys työllistää!
– Ajanmukaisuus. ”Asiakkaat ovat netissä” ja nettivaraussysteemiä kehitetään. Tämä on sitä mitä tämän päivän kulttuurimatkailija haluaa: mahdollisuuden palata historiaan, mutta niin että kokemus on sovitettu nykyaikaan.
– Liiketoiminnallisuus mahdollistaa perinteen säilyttämisen elävänä!

Kotiseutumuseoiden helmet -hankkeesta on  kerrottu enemmän Lemin Kirjavan edellisessä artikkelissa ja Kotiseutuliiton sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *