Siirry suoraan sisältöön

Varoitus: perunapeltoon on voinut pesiytyä koloradonkuoriainen

Teksti: Kaija Lankia, kuvat: Kari Haiko

Lemin Urolassa perunaa viljelevä Kari Haiko löysi isoksi harmikseen perunapellostaan koloradonkuoriaisia tänäkin kesänä. Hän kehottaa muita perunankasvattajia tutkailemaan viljelmiään havaitakseen toukat ajoissa.

Kari Haiko kuvasi toukat eri kehitysvaiheessaan.

Kari Haiko kuvasi kuoriaiset eri kehitysvaiheessaan. Tässä toukka noin sentin mittaisena.

– Tänään (perjantaina) perunasta löytyi aikuisia kuoriaisia, munia, juuri kuoriutuneita toukan alkuja, kahden millin pituisia toukkia, puolen sentin ja sentin pituisia toukkia. Haluan levittää tietoa tästä erittäin pahasta tuholaisesta jotta ihmiset tunnistaisivat sen, Haiko sanoo.

Haikon pellossa kuoriaisia oli jo viime kesänä. Hän torjui niitä keräämällä satoja toukkia pois käsin ja luuli onnistuneensa. Loppukesän toukkatuhot kuitenkin peittyivät perunaruton alle, ja niin kuoriainen pääsi talvehtimaan peltoon, mistä se nyt on noussut entistä vahvempana tuhojaan tekemään.

Tässä Kari Haikon perjantaina kuvaamia koloradonkuoriaisen kehitysvaiheita:

Kuoriaisen munia perunanlehden alapinnalla.

Kuoriaisen munia perunanlehden alapinnalla.

Puolen sentin miitaisia toukkia.

Puolen sentin mittaisia toukkia.

Noin sentin mittainen toukka.

Noin sentin mittainen toukka.

Täysikasvuinen koloradokuoriainen.

Täysikasvuinen koloradonkuoriainen.

Syömään menossa.

Syömään menossa.

Kari Haiko ilmoitti havainnoistaan Eviraan, jonka tarkastaja kävi perjantaina tutustumassa tilanteeseen ja laatimassa raportin. Evira velvoittaa verkkosivuillaan viljelijöitä tekemään kuoriaishavainnoistaan ilmoituksen, minkä jälkeen Evira määrää torjuntatoimenpiteistä. Torjunnassa käytettävät kemialliset ja/tai mekaaniset menetelmät valitaan tapauskohtaisesti.

Eilen torstaina päivitettyjen tietojen mukaan koloradonkuoriaisesta oli Etelä-Karjalassa tänä kesänä tehty neljä ilmoitusta: kaksi Imatralta, yksi Lappeenrannasta ja yksi Lemiltä. Haikon ilmoitus oli siten viides maakunnassa.

Kari Haiko arvelee, että kuoriaista voi esiintyä enemmän kuin mitä siitä ilmoitetaan. Varsinkin varhaisperunan viljelijälle se on vaikea vitsaus:

– Kun kuoriainen hävitetään ruiskuttamalla, ei ruiskutusten jälkeen perunaa voi pariin viikkoon  nostaa. Tärkein myyntisesonki voi näin mennä ohitse, hän toteaa.