Siirry suoraan sisältöön

Olkun tila palkittiin turvallisista työoloistaan

Jarkko ja Jyrki Olkun Kurkimäen lypsykarjatila Lemiltä palkittiin tänään siemennyspalvelu- ja jalostusosuuskunta Faban eteläisen alueen työturvallisuustilana.

Palkitsemisen perusteina on tilan panostus tilalla vierailevien ammattilaisten työskentelyn sujuvuuteen ja turvallisuuteen. Yksi työturvallisuutta lisäävä tekijä on kulkureittien hyvä suunnittelu. Kaikkiin karsinoihin kuljetaan kulkuportin kautta ja myös käytävien turvallisuudesta on huolehdittu kuivittamalla ne purulla.

Erityistä panostusta on tehty eläinten hoito- ja käsittelytöiden turvallisuuden eteen., Faban tiedotteessa kerrotaan.  Toimenpiteet eläimille tehdään aina hoitokarsinassa, ja lukkoaitoja on myös isomman eläinryhmän kiinnittämiseksi samaan aikaan. Tilalla otetaan käsiteltävät lehmät aina hoitokarsinaan kiinni, eikä hoitotöitä tehdä irrallaan oleville eläimille..

Myös ihmisen säännöllisesti useamman kerran päivässä tapahtuva käynti karsinoissa totuttaa eläimet hoitajiinsa ja ihmisiin. Ne käyttäytyvät rauhallisesti myös vieraiden läsnä ollessa.

”Lukittavat etuaidat säästävät työaikaa, kun eläimiä ei tarvitse erikseen sitoa kiinni. Eläimen ollessa valmiina siemennyskarsinassa säästyy sekä seminologin, kuin myös vaikkapa rehunteosta navetalle tulevan isännän aikaa”, Jyrki Olkku toteaa.

Tiloilla tehtävät työturvallisuuteen vaikuttavat parannukset koituvat kaikkien navetassa työskentelevien hyväksi. Työtapaturmat lisäävät kustannuksia niin tiloilla kuin niille palveluita tarjoavissa organisaatioissa. Useasti jo pienillä muutoksilla saadaan aikaan merkittävää parannusta eläinten kanssa toimivien ihmisten työturvallisuuteen, Fabasta todetaan.

Vuosi 2015 on Fabassa työturvallisuuden teemavuosi. Vuoden aikana kiinnitetään huomiota asioihin, jotka vaikuttavat työturvallisuuteen tiloilla ja eläinten kanssa toimittaessa. Yksistään Faban henkilöstölle aiheutuu vuosittain keskimäärin 35 tilalla tapahtunutta työtapaturmaa. Näiden kustannus osuuskunnalle on 210 000 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *