Siirry suoraan sisältöön

Enemmän kuin käsityönäyttely

Irma Hietamiehen käsityönäyttely kotitalon navetassa Pekansaarentiellä kertoo ahkerasta ja taitavasta käsitöiden harrastajasta, mutta paljon muustakin.

Irma Hietamies on jatkanut käsityöharrastustaan näkökykynsä menetettyäänkin. Takana näkyvän Lemin kirjava -raanun hän  kirjoi sormituntumalla.

Irma Hietamies on jatkanut käsityöharrastustaan näkökykynsä menetettyäänkin. Takana näkyvän Lemin kirjava -raanun hän kirjoi sormituntumalla.

Hietamiehen navetta on täynnä käsitöitä 70 vuoden ajalta. Vanhimmat esillä olevat työt Irma Hietamies, 85, teki 12-vuotiaana.

12-vuotiaana kirjottu liina on mukana näyttelyssä.

12-vuotiaana kirjottu liina on mukana näyttelyssä.

14-vuotiaana Hietamies aloitti pukuompelijan opinnot Kymi-yhtiön ammattikoulussa Kuusankoskella.
Maatilan emännän töiden ohessa hän ompelikin vaatteita perheensä ohella Kotalahden koulun oppilaille ja opettajille, morsiuspukuja uimilaisille morsiamille. Aikaa ompelutöihin oli kuitenkin niukasti.-Heräsin aamulla neljän aikaan ompelemaan. Kuudelta oli ryhdyttävä muihin töihin loppupäiväksi, hän kertoo.

Irma Hietamiehen käsissä syntyi vuorillinen äitiysmekko sinisestä crimplenekankaasta. Ikää mekolla on jo 50 vuotta.

Irma Hietamiehen käsissä syntyi vuorillinen äitiysmekko sinisestä crimplenekankaasta. Ikää mekolla on jo 50 vuotta.

Kun vastuu talon töistä siirtyi seuraavalle sukupolvelle, oli käsitöille enemmän aikaa. Irma Hietamiehen käsityönäyttely toimii myös Savitaipaleen kansalaisopiston kädentaitojen opinto-ohjelman esittelystä vuosien varrelta. Oppia hän on saanut niin Lemin kuin Savitaipaleen kirkonkylän opintopiireistä. Tärkein opin paikka oli kuitenkin Välijoen kudontapiiri.- Välijoelle kotoa ajaa seitsemässä minuutissa, Hietamies toteaa.Opiston tarjonnasta Hietamies on tarttunut moneen mielenkiintoiseen: kudontaan, ompeluun, nypläykseen, huovutukseen, posliinimaalaukseen, huonekalujen entisöintiin.

Kahviastiastoja Hietamies maalasi kaikille lapsenlapsilleen.

Kahviastiastoja Hietamies maalasi kaikille lapsenlapsilleen.

Navetassa on esillä hänen edesmenneen miehensä Lauri Hietamiehen tekemä morsiuspiironki, jonka Irma Hietamies kunnosti. Uuden elämän saivat myös Laurin tekemät tuolit, jotka tämä oli jo tuominnut polttopuiksi.-Tyhjentyneeseen navettaamme eristin heinäpaaleilla tilan entisöintitöihini. Kun sitten kannoin sisälle neljä kunnostamaani tuolia, oli miehen ilme jokseenkin hämmästynyt.

Sokean töitä on tyynynpäällinen, jonka Hietamies tekimiehensä muistoadressien nauhoista.

Sokean töitä on tyynynpäällinen, jonka Hietamies teki miehensä muistoadressien nauhoista.

Oppia uuden tekemiseen hän on saanut myös kirjoista. Kun oravannahat riippuivat seinällä vailla virkaa, Hietamies meni kirjastoon ja etsi opit parkitsemiseen, haki aineet apteekista ja kunnosti nahat. Niistä syntyi sitten turkislakki, joka olisi edelleen käyttökelpoinen, jos turkikset olisivat muodissa.Hietamiehen navetta kertoo tarinaa myös maaseudun elämästä ja sen muutoksista vuosien myötä. Enää ei tarvita lihalakanaa, johon käärittynä lahdatun sian lihat vietiin torille myytäviksi. Pehmolelut ostetaan kaupasta valmiina, eikä äidin tarvitse ommella  nalleja tai mollamaijoja. Jokaiseen työhön liittyy tarinoita, joita Irma Hietamies mielellään kertoo. Siksi Pekansaarentielle poikkeavan kannattaa varata vierailuunsa aikaa. Nähtävää ja kuultavaa riittää.Näyttelyn on nähnyt jo noin 200 kävijää.-Uudestaankin saa tulla, Hietamies sanoo.

Lampaaannakainen niskatyyny on pitänyt ryhtinsä, kun se on täytetty vanhoilla sukkahousuilla, Irma Hietamies kertoo.

Lampaaannakainen niskatyyny on pitänyt ryhtinsä, kun se on täytetty vanhoilla sukkahousuilla, Irma Hietamies kertoo.

Näyttely on avoinna keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-18 elokuun  7. päivään saakka osoitteessa Pekansaarentie 125, Lemi. Muuna aikana sopimuksen mukaan, puhelin 050 303 0152.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *