Siirry suoraan sisältöön

Hankeväki juhli Salpalinjan maisemissa

Retki Salpalinjan linnoituslaitteille Lappeenrannan Rutolassa pohjusti Leader Länsi-Saimaan juhlaa 20-vuotisen Leader-toiminnan kunniaksi.

Rutolan monimuotoiset linnoituslaitteet olivat monelle hanketoiminnassa mukana olleelle ennestään tuntemattomat. Veijo Immonen (oik.) esittelemässä teräsbetonista miehistökorsua.

Rutolan monimuotoiset linnoituslaitteet olivat monelle hanketoiminnassa mukana olleelle ennestään tuntemattomat. Opas Veijo Immonen (oik.) esittelemässä teräsbetonista miehistökorsua.

Rutolan miehistöluola on ainoa valmiiksi rakennettu Salpalinjan luolista. Luolaan johtaa tunneli, jonka aukosta sen aikaiset kuorma-autot mahtuivat kulkemaan.

Rutolan miehistöluola on ainoa valmiiksi rakennettu Salpalinjan luolista. Luolaan johtaa tunneli, jonka aukosta sen aikaiset kuorma-autot mahtuivat kulkemaan.

 

Rutolassa on panssariesteitä sekä talvi- että jatkosodan ajalta. Jatkosodan aikaisia esteitä katsastamassa sisällöntuottaja Terhi Ojanen kehittämisyhdistyksen toimistosta.

Rutolassa on panssariesteitä sekä talvi- että jatkosodan ajalta. Jatkosodan aikaisia esteitä katsastamassa sisällöntuottaja Terhi Ojanen kehittämisyhdistyksen toimistosta.

 

Karjalan vaakuna löytyy vain Rutolan linnoituslaitteista. Kuvan vaakuna ja vuosiluku ovat konekiväärikorsun oviaukon päältä.

Karjalan vaakuna löytyy vain Rutolan linnoituslaitteista. Kuvan vaakuna ja vuosiluku ovat konekiväärikorsun oviaukon päällä.

 

Leader-juhla pidettiin huoneistohotelli Salpalinjan Hovisssa, joka toimii entisellä Rutolan koululla. Juhlassa Leader Länsi-Saimaan puheenjojtaja Heikki Asikainen Luumäeltä ja varapuheenjohtaja Matti Kuitto Taipalsaarelta kertoivat Pomo- ja Leader-toiminnan vaiheistan ja merkityksestä ja Länsi-Saimaan yhdistyksen aikaan saannoksista.

Kun EU:n Leader-hanketoiminta käynnistyi vuonna 1996, Länsi-Saimaa ei ollut siinä mukana. Mutta kun seuraavan vuoden maaliskuussa Suomessa mahdollistui kansallisen rahoituksen pohjalta Pomo-toiminta, oltiin Länsi-Saimaan alueella valppaina.

Kuuden kunnan – Savitaipale, Lemi, Luumäki, Suomenniemi, Taipalsaari ja Ylämaa – alueelle perustetun Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksen ohjelmaehdotus jätettiin sisään viime tipassa, heinäkuun viimeisenä päivänä 1997. Jo seuraavana päivänä, elokuun ensimmäisenä, käynnistyi Länsi-Saimaan ja koko Suomen ensimmäinen Pomo-hanke – avoimet ovet Ylämaan maaseutuyrityksissä.

Terhi Ojanen esitteli ensimmäisiä hankesuunnitelmia, jotka mahtuivat liuskalle tai kahdelle. Byrokratia oli alkuaikoina kevyttä, ja rahakin toimintaan tuli etukäteen. Länsi-Saimaan yhdistys sai ensimmäisen Pomo-rahoituksensa ennen kuin sillä oli edes omaa pankkitiliä, joten raha meni Savitaipaleen ensin kunnan tilille.

Länsi-Saimaan Pomo-alue laajeni seuraavalla ohjelmakaudella myös Joutsenoon ja Lappeenrannan maaseutumaisille alueille. Pomosta tuli sittemmin EU-rahoitteinen Leader ja Länsi-Saimaan kehittämisyhdistyksestä Leader Länsi-Saimaa. Sen vetämästä hanketoiminnasta päästään nyt osalliseksi myös Lappeenrannan kaupunkialueilla.

Juhlatilaisuuden musiikkiannista vastasivat Savitaipaleen Charlotta ja Taneli - Terttu Kultanen ja Heikki Hytti.

Juhlatilaisuuden musiikkiannista vastasivat Savitaipaleen Charlotta ja Taneli – Terttu Kultanen ja Heikki Hytti.

 

Juhlassa muistettiin kunniakirjoin toiminnassa aktiivisesti mukana olleita – Leader-työn sankareita. Kunnian saivat Tarmo Kontunen Savitaipaleelta, Pirjo Kuuluvainen Lappeenrannasta, Matti Ahvonen Joutsenosta, Matti Kuitto Taipalsaarelta – ja Kaija Lankia Lemiltä.

kunniakirja

 

Kaija Lankia kiittää saamastaan huomionosoituksesta tällä artikkelilla. Vaikka aktiivisista Pomo-vuosista on jo aikaa, paikallinen omaehtoinen maaseudun kehittäminen on edelleen lähellä sydäntä ja usein ajatuksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *