Siirry suoraan sisältöön

Tornissa taisto, tuvassa soppaa

Teksti ja kuva Sirkka-Liisa Vaalivirta

Mäntyperän torniin Savitaipaleella kapusi lauantaiaamuna kello 5 pirteä porukka kiikareineen, putkineen ja villapaitoineen ottamaan osaa Tornien taistoon.

Taistelijoiden muistiinpanoihin kertyi kymmeniä eri lajeja.

Taistelijoiden muistiinpanoihin kertyi kisan aikana  kymmeniä eri lajeja. Niistä riitti päivän päätteeksi puhetta.

Jäätävää säätä oli luvattu, muuta aamu alkoi leppoisassa +7 asteen kevätsäässä. Aika nopeasti lajeja alkoikin kertyä, huikeasti lauloi peukaloinen, punarinta, tiltaltti ja peippo. Pikkusen vaisummin punatulkut, tiaiset ,käki ja keltasirkut.

Taivaalla kaartelivat kurjet, lokit ja sepelkyyhkyt. Harmaapäätikkapari kajautteli korvan juuressa sellaisia kuikutuksia, että ei siinä mikään muu oikein pärjännyt, ei varis, ei korppi eikä palokärkikään.

Laulujoutsenet jutustelivat hiljakseen, ja sinisorsakoiraat harjoittivat kuviokelluntaa. Käpytikat jahtasivat toisiaan puusta toiseen äänekkäinä, västäräkki pienillä varpaillaan yritti rikkoa jäänreunaa lammikossa, ja kirjosieppo läiskytteli siipiään lähioksalla.

Kaiken kaikkiaan 42 lajia lopulta havaittiin, vaikka yltyneen pohjoistuulen myötä linnut vaikenivat ja piiloutuivat porukalta. Vain tornin juuressa ahkeroiva hippiäinen ilahdutti meitä pitkään. Siitä se keräsi pesätarpeiksi nokan täydeltä pieniä höyheniä, eikä kainostellut katsojia ollenkaan.

Ja vihoviimeisenä lajina saatiin teeri, todella täpärästi klo. 12.59!

Tupasilla sitten lämmiteltiin pohjatuulen puhaltamia käsiä ja poskia soppakattiloiden ääressä, pullakahveja hörppien ja mukavia haastellen.

Leikkimielinen taisto viritti keskustelun myös mahdollisesta (!) hissistä, sillä jalkaleikkauksesta toipuvalle päivä varmaan kävi taistosta, vaikkei valituksen sanaa kuulunutkaan! Sitkeitä sissejä myö Soppasirkut!

Pihassa sitten taiston jälkeen suunniteltiin tulevia, vertaitiin tuloksia kunkin papereista, ja oltiin tyytyväisiä +11 asteen kevääseen. Kesää se tiesi taiston pääskynenkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *