Siirry suoraan sisältöön

Yleisön pyynnöstä: Lemin puku kuvina verkkoon

Eukkomammalle kerrottiin, että Lemin puvusta ei ole internetissä yhtään kuvaa. Ja pyydettiin, että Lemin Kirjava korjaisi tilanteen.

Eukkomamma kävi Vanhassa pappilassa, missä kahvihuoneen nurkassa on esillä Liisa Haikon ompelema naisen puku.

Eukkomamma kävi Vanhassa pappilassa, missä kahvihuoneen nurkassa on esillä Liisa Haikon ompelema puku, Eeva Pekarin kutomista kankaista.

 

Leena Pursiaisen 1980-luvulla kokoaman puvun röijyn malli on löydetty Lemiltä.

puku1

Röijy on ohuehkoa luonnonvalkoista sarkaa. Vollit ovat lyhyet, hihojen suut ylöspäin käännetyt, kaulanreikä päärmätty mustalla villakankaalla. Myös hakasten alla on musta tilkku.

Myös liivi on aito lemiläinen. Sen päällinen on punavoittoista parkkumia: punaisella pohjalla ohuita mustia ja vihreitä raitoja. Liivin takaosassa on lyhyet umpinaiset vollit. Luiset napit ovat kaksireikäiset.

Paitaan malli on lainattu Savitaipaleelta. Se on tukevaa pellavaa tai puolipellavaa, Kivijalkapaidassa on pystykaulus, jonka reunassa hapsut. Kauluksen päät on yhdistetty reikäompeleella. Rannekkeissa on koristeluna valkoisella pellavalangalla ommellut nirkot ja ronkkauskoristelu. Lisäksi koristeluun on käytetty runsaasti tikkipistorivejä.

Tanu (päähine) on Lemiltä. Pitsi on malliltaan lasiruudukkaista, kangas tiivistä ohutta pellavaa. Tanu on tärkätty ja harjaosastaan poimutettu.

puku2

Hameen malli on Suomenniemeltä. Hamekangas on kudottu villalangasta pellavaloimeen. Pystyraidoista vuorottelee viisi väriä: sininen, tiilenruskea, vihertävän sininen, keltainen ja luonnonvalkoinen. Hame on laskostettu ja runsas.

Esiliinan malli on Heinävedeltä. Kangas on sama pellavainen tai puolipellavainen kuin paidassa. Leveä ja runsas esiliina laskostettu, ja siinä on leveä helmapäärme.

Sukat ovat valkoista puuvillaa, jalkineet luonnonväriset (kuvassa) tai mustat nahkajalkineet.

Ensimmäisen Lemin naisen puvun suunnitteli professori U.T. Sirelius (1872-1929). Malli oli suuntaa antava ja suunnitelijan näkemyksen mukainen.

1980-luvulla Lemin kotiseutuyhdistys päätti tarkistuttaa puvun mallin. Kansallispukuraadin tarkistustyö alkoi vuonna 1985. Kansallispukututkija Leena Pursiaisen kokoama kokonaisuus hyväksyttiin vuonna 1987.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *