Siirry suoraan sisältöön

Ukkoköörikin teki levyn

Teksti ja kuva Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen Säänjärvellä oli tanssitauolla erikoinen hetki. Esiintymislavan eteen kokoontui komea sinitakkisten miesten kuoro.

ukot

Kalevi Markun johtama ja Eino Aapron säestämänä Ukkokööri lauloi komeasti ensin ” Liitokiven ballaadin” (säv. Risto Rahikainen, san. Jouni Jäkälä), sitten ”Säänjärvi-valssin” , Eino Aapron sävelin ja Mirja Jukkaran sanoin, sekä kolmanneksi ”Savitaipaleen ukot”, jossa sanoihin ovat vuosien varrella omiaan panneet  Vilho Matikka, Taisto Taalikainen ja nyt myös Terttu Kultanen.

Sanotaan, että mitä useampi kokki, sen surkeempi soppa, mutta Ukkokerhon ja -kuoron kohdalla tämä ei pidä paikkaansa. Ukkokerhoa johtaa Raimo Laari, sen puheenjohtaja on Veijo Kylliäinen, ja kerholaisista muodostettua kuoroa, Ukkokööriä johtaa Kalevi Markku. Nyt tämä porukka on saanut aikaiseksi levyn , jonka juhlallinen julkistamistilaisuus tanssien lomassa pidettiin.

Kappaleet on äänitetty Luumäellä Ari Aapron studiolla, kansikuva on Raimo Laarin veneretkellään ottama. Levyllä ukkoja säestävät Eino Aapro, haitari, Esa Aapro rummut, Ari Aapro, basso, kitarat, ja Teppo Rantanen, kosketinsoittimet.

Musiikissa on paljon paikallisväriä.” Kuolimojärven valssi” on Eino Aapron sävellys Terttu Kultasen sanoitukseen. Aaprom sävellyksiä ovat myös ”Vieruvan kirkkaat laineet”, joilla ansiokkaasti tunnelmoi sanoittaja Irmeli Nieminen, edellä mainittu Säänjärvi-valssi, sekä Alli Kaupin sanoittama ” Elämän kultaama pihapiiri”,

”Karjalan tyttö” on  Risto Rahikaisen ja Juha Kouvon yhteistyötä, samoin kuin ”Partakoski-humppa”. Edith Teräväisen haikeassa ”Pullopostia Saimaalta” sävelet ovat myös  taattua Rahikaista.

Levyllä on 21 kappaletta, sieltä löytyvät niin rantakoivut kuin iltatuuletkin,muistellaan lapsuutta, kevättä Karjalassa,ja kadotettua Karjalaa. Levy päättyy ”Veteraanin iltahuutoon” ja” Finlandiaan”.

Ukkokööriä on kuultu usein livenä, ja sellaisena se onkin parhaimmillaan. Ukot saavat yleisöstä uskomatonta puhtia, ja vaikka levyltä  se hiukkasen puuttuu, niin on mainiota, ettei luonnollisuutta ole yritetty peittää liialla ”harjoittelulla”.

Levy on raikkaasti aito. Siinä laulavat naapurin ukot omaksi ja kuulijoitten iloksi. Muutamissa lauluissa on tuttua tunnetta ja pontta, joissakin kuuluu tahdin haltuunoton vaikeus.

Levyä on tehty 500 kappaletta, sen hinta on 12 euroa. Ehdottomasti suosittelen sitä hankittavaksi lahjaksi, ajomatkoille mukaan, tai vaikkapa mukana laulettavaksi.

On hienoa, että seutukunnalta löytyy näin paljon osaamista ja yhteistyötä. Eikä levyltä oikeastaan puutukaan kuin laulu Virmajärvestä  – miksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *